Kudo Balmuir-tyylinen kaulahuivi

Taitaa olla juuri oikea aika postata tällaisen ihanan pörheän kaulahuivin kutomisohje. Olen itse aina pitänyt trendikkään Balmuir-merkin huiveista ja haaveillut omistavani sellaisen. Mutta kun olen tällainen käsityöläinen, niin enhän voi sitä kaupasta käydä ostamassa. Balmuirin huiveissa minua miellyttää niiden todella kuohkea ja pörröinen pinta. kaulahuivi_03Niinpä päätin tehdä vastaavanlaisen huivin itse. Ei siitä tullut ihan samanlainen kuin Balmuirin kaulahuivista, mutta efekti on sama: lämmin ja yksinkertaisen kaunis.

Tarvikkeet:

kaulahuivi_06

Ohje:

Luo 60 silmukkaa puikoille. Neulo sitten yksi kerros pelkkää nurjaa. Käännä työ ja nosta ensimmäinen silmukka neulomatta. Neulo sitten aina *yksi silmukka nurin ja yksi silmukka niin, että laitat puikon kerrosta alempaan silmukkaan ja neulo oikein*. Toista tätä *…* koko kerroksen ajan. Tällä tavalla neuloen neuleeseen tulee tavallaan joustinneuleen tyyppinen vuorottelu nurjan ja oikean silmukan yhdistelmästä. Neulosta, joka tästä syntyy kutsutaan puolipatentiksi. Hyvä kuvallinen ohje löytyy täältä Kotilieden-sivulta (kohta Puolipatentti alempaan kerrokseen neuloen).

Balmuir-tyylinen kaulahuivi

Neulo aina kerroksen viimeinen silmukka nurin, ja kerroksen ensimmäinen silmukka nostaen neulomatta. Näin reunasta tulee siisti. Jatka neuloen puolipatenttikerroksia kunnes huivi on omaan makuusi tarpeeksi pitkä. Itse tein huivista 180 senttiä pitkän, jolloin sain sen kiepautettu pari kertaa kaulan ympäri. Voit toki tehdä huivista paljon pidemmänkin. 60 silmukan levyisenä huivista tulee noin 30 senttiä leveä, mutta lisäämällä silmukoita (lisää aina parillinen määrä) voit tehdä huivista leveämmän.

Balmuir-tyylinen kaulahuivi

Lopuksi päättele langanpäät siististi silmukoiden joukkoon. Nyt huivisi on valmis. Jos haluat tehdä huivista entistä pörröisemmän, voit harjata kevyesti huivin pintaa vaikkapa juuriharjalla tai vastaavalla, niin pörröinen tekstuuri tulee paremmin esiin. Harjaa varovasti, etteivät silmukat rikkoonnu tai veny.

Balmuir-tyylinen kaulahuivi

Tämän huivin neulomiseen menee joitain tunteja. Puolipatentti ja näin ohut lanka eivät ole mitään pikaisia oikoteitä onneen, joten jos haluat tehdä nopeasti huivin samanlaisella puolipatenttipinnalla, niin voit hyvin tehdä saman ohjeen mukaan, mutta valitse paksummat puikot ja lanka.

Tämän ohjeen avulla saat tehtyä todella kivan ja varmasti arvostetun lahjan, jolle on käyttöä pitkään. Leppoisia kutomishetkiä!

(Kuvien pitsitoppi KappAhl / Limited Edition -mallisto)