Helppo pipo-ohje

Rakastan tehdä näitä nopeasti valmistuvia ja helppotekoisia pipoja. Niiden ohjeita minulta myös kysytään eniten. Niinpä päätin tehdä yhden mahtavan helpon, halvan ja nopean ohjeen, etenkin niille, jotka haluavat tehdä vaikkapa lahjaksi itsetehdyn pipon jollekin rakkaalle ihmiselle.

Pinkki pipo

Tämän pipon tekemiseen menee noin 4–5 tuntia yhtä soittoa. Pidän itse eniten pipoista, joissa on yhdistetty kahta eri lankaa: toinen on paksumpi villa-, alpakka tai sekoitelanka ja toinen on mohairlanka, joka tuo kivasti pehmeyttä ja pörröisyyttä pintaan. Mohairlangan voi toki jättää pois ja tehdä muutoin ihan saman ohjeen mukaan pipon.

Pinkki pipo

Pipotarvikkeet:

Pinkki pipo

  • 2 kerää Katia Merino Baby -lankaa (Pinkki pipo / Ostopaikka: Snurre) TAI
  • 1 kerä Gepard Kid Seta -silkkimohairlankaa (Ostopaikka: Snurre)
  • Pyöröpuikot 4,5
  • Sukkapuikot 4,5
  • Neula päättelyyn

Ruskeanharmaa pipo

  • 2 kerää Sandnes Garn Babyull Lanett -lankaa (väri 2652 / Lankasatama)
  • 1 kerä Isager Silk Mohair -lankaa (väri 60 / Lankakerho PomPom)
  • Pyöröpuikot 4,5
  • Sukkapuikot 4,5
  • Neula päättelyyn

Pinkki pipo

Tämän pipon voi tehdä joko kaksinkertaisella resorilla kuten alla olevissa kuvissa oleva ruskeanharmaa pipo tai yksinkertaisella resorilla, kuten pinkki pipo.

Pipo-ohje:

Luo 96s pyöröpuikoille. Neulo joustinneuletta 1 oikein, 1 nurin koko kerroksen ajan. Jatka työtä kunnes pipo on tarpeeksi korkea makuusi. Pinkin pipon kavennuskerrokset voi aloittaa kun olet neulonut joustinneuletta n. 24 cm. Ruskeanharmaassa pipossa on tuplaresori, joten siinä aloitat kavennuskerrokset vasta, kun olet neulonut joustinneuletta 36 cm.

Pinkki pipo

Aloita 1. kavennuskerros: Neulo *4 oikein, 2 oikein yhteen*, ja toista tätä *…* koko kerroksen ajan. Nyt sinulla on 80s. jäljellä puikoilla. Tee sitten 2 välikerrosta neuloen pelkkää oikeaa.

Tee sitten 2. kavennuskerros: Neulo *3o, 2 oikein yhteen*, toista tätä *…* koko kerroksen ajan. Nyt sinulla on 64s. Tee 2 välikerrosta neulomalla koko ajan oikein.

Pinkki pipo

3. kavennuskerros: Neulo *2 oikein, 2 oikein yhteen*, ja toista tätä *…* koko kerroksen ajan. Nyt sinulla on 48 s. jäljellä puikoilla. Tee sitten 2 välikerrosta neuloen pelkkää oikeaa.

4. kavennuskerros: Neulo *1 oikein, 2 oikein yhteen*, ja toista tätä *…* koko kerroksen ajan. Nyt sinulla on 32 s. jäljellä puikoilla. Tee sitten 2 välikerrosta neuloen pelkkää oikeaa.

Käsintehty pipo

Tee nyt 5. kavennuskerros: Neulo * 2 oikein yhteen*, ja toista tätä *…* koko kerroksen ajan. Nyt sinulla on 16 s. jäljellä puikoilla. Tee sitten 2 välikerrosta neuloen pelkkää oikeaa. Nyt katkaise lanka reilulla varalla. Vedä neulalla lanka läpi kaikkien silmukoiden ja kiristä. Päättele työ nurjalle puolelle ja päättele aloituslanka siististi pipon alussa.

Pipon tekstuuri

Vinkki 1 (koon muuttaminen, pipo lapselle tai miehelle): Voit helposti tehdä variaatioita tästä piposta muuttamalla lankoja. Jos valitset ohuemman langan tai ohuemmat puikot (esim. 3,5 tai 4) piposta tulee pienempi, jolloin se sopii mainiosti lapselle. Tai vastaavasti jos otat hiukan paksumman langan ja puikot, niin saat helposti piposta, ohjetta muuttamatta, sellaisen joka sopii miehen päähän. Muista kuitenkin, että oma käsiala vaikuttaa aina pipon kokoon, jos sinulla on kovin väljä käsiala suosittelen ottamaan heti ohuemmat puikot (esim. 4 koko) käyttöön, jotta piposta ei tule liian suuri.

kudottu pipo

Vinkki 2: Voit myös tuunata pipoa ostamalla siihen tupsun. Turkistupsuja myydään torilla, tekoturkistupsuja monissa ketjuliikkeissä (yleensä avaimenperinä, mutta katkaisemalla ketjuosan saat tupsusta pipoon sopivan).

Vastaavasti ketjuliikkeistä saa hauskoja silitysmerkkejä, jotka voit neuloa ohuella langalla huomaamattomasti pipoon. Näin piposta tulee heti tosi muodikas ja persoonallinen!