Palmikkopipo

Rakastan tehdä lapsille pipoja. Joinain vuosina muodissa ovat paksut pipot ja toisina taas tupsupipot. Eikä lasten pipoissa nyt niin väliä olekaan mikä on päivän trendi, kunhan tykkäävät itse pitää niitä.

Kuvissa oleva palmikkopipo on niin super pehmeä ja ihana, että pakkohan sellainen on joku päivä neuloa itsellekin. Lanka on 100 % kasmiria. Langoista laadukkain, ja hintavakin, mutta kaiken sen arvoinen. Cardiff-merkin lanka on lankakauppa Snurresta. Tästä piposta saat ihanan  joululahjan, jonka tekemiseen ei montaa tuntia mene.

Pipo-ohje_07

Voit toki tehdä pipon muustakin langasta, mutta jos haluat samanlaisen pörröisen ja superpehmeän pinnan, niin satsaa laatuun!

Tarvikkeet:

  • 2 kerää Cardiff Brushmere-lankaa (tämä riittää lapsen pipoon)
  • Koon 6 sukkapuikot
  • Tupsu (näitä löytää keinomateriaaleissa lankakaupoista ja muotikaupoista. Olen monesti käyttänyt avaimenperäksi tarkoitettuja tupsuja. Jos haluat aitoa turkista, niin kauppatoreilta löytyy sellaisiakin).
  • Apupuikko

Palmikkopipon ohje:

Luo 64 silmukkaa puikoille. Jaa silmukat tasaisesti puikoille eli 16s. per puikko. Neulo joustinneuletta (2 oikein, 2 nurin) 10 kerroksen ajan. Aloita sitten palmikoiden työstäminen. Neulo ensin 6 silmukkaa oikein, sitten 2 silmukkaa nurin. Toista tätä 5 kerrosta, ja kuudennella kerroksella nosta oikeiden silmukoiden kohdalla 3 silmukkaa apupuikolle työn eteen. Neulo 3 silmukkaa oikein ja sitten apupuikon 3 silmukkaa oikein. Neulo 2 nurjaa ja toista palmikko.

Neulo sitten 5 välikerrosta (toistaen 6 oikein ja 2 nurin). Tee kuudennella kerroksella taas palmikko yo. ohjeiden mukaan (3 silmukkaa työn eteen, neulo 3 oikein ja sitten apupuikon 3 silmukkaa oikein, 2n). Jatka kunnes työ on tarpeeksi korkea päähän. Omassa pipossani näitä kerroksia oli yhteensä 40.

Pipo-ohje_03

Kun olet tehnyt viimeisen palmikkonoston (eli se vaihe jossa nostit 3 silmukkaa eteen), neulo sitten 2 kerrosta 6 oikein ja 2 nurin. Tee sitten kavennukset oikeiden silmukoiden kohdalla. Eli neulo 2 oikein, 2 oikein yhteen ja 2 oikein ja sitten kaksi nurin. Toista tätä samaa koko kerroksen ajan. Nyt sinulla on 56 silmukkaa jäljellä.

Tee 2 välikerrosta eli neulo 5 oikein ja 2 nurin koko kerroksen ajan. Tee sitten taas kavennusrivi  neuloen nyt 2 oikein ja 2 oikein yhteen ja 1 oikein ja 2 nurin. Toista tätä koko kerroksen ajan. Nyt sinulla on enää 48 silmukkaa. Tee 1 välikerros neulomalla 4 oikein ja 2 nurin.

Tee sitten taas kavennuskerros. Neulo nyt 2 oikein yhteen ja 2 oikein yhteen ja 2 nurin. Toista koko kerroksen ajan tätä. Nyt sinulla on enää 32 silmukkaa. Tee välikerros, jossa neulot 2 oikein ja 2 nurin. Tee sitten taas kavennuskerros neulomalla 2 oikein yhteen ja 2 nurin yhteen. Nyt sinulla on enää 16 silmukkaa puikoilla. Katkaise lanka ja jätä reilu pätkä siihen. Vedä lanka jäljellä olevien silmukoiden läpi. Päättele työ ja kiinnitä tupsu napakasti pipoon.

Pipo-ohje_08
Tupsuilla saa tuotua pipoon värikkyyttä ja hauskuutta. Keinomateriaalista tehtyjä tupsuja löytää lankakaupoista ja muotiliikkeistä (esim. KappAhl).

Tämän pipon ohje sopii n. 2-6 vuotiaalle lapselle. Jos haluat tehdä samalla ohjeella aikuiselle pipon se onnistuu helposti. Lisää 8 silmukkaa työhön eli sinulle tulee 1 palmikko (6 oikeaa silmukkaa palmikkoon ja 2 nurjille palmikoiden välisille silmukoille) enemmän. Toista ohjetta ihan samalla tavalla huomioiden silmukoiden määrässä, että sinulla oli 8 silmukkaa enemmän kuin varsinaisessa ohjeessa. Samaten jos haluat tehdä pipon pienelle vauvalle, niin vähennä alkuperäisen ohjeen määrästä 8 silmukkaa eli yhden palmikon verran.
Yllä olevassa kuvassa on toinenkin tupsupipo, jonka tein kahdella eri langalla. Seuraavassa blogipostauksessa ohje siihen!