Villasukat: helppo ohje aloittelijalle

Ihanan pehmoiset villasukat on tehty käsinvärjätystä langasta.

Olen varmasti kutonut parikymmentä vuotta. Enimmäkseen olen tehnyt villapaitoja ja isompia projekteja. Villasukat ovat aina olleet minulle murheenkryyni. Aloitin, mutta kantapäähän tuli reikiä tai sitten pienet puikot alkoivat kiukuttamaan, tai jotain muuta. Tekosyitä löytyi. Kuitenkin minulla säilyi aina takaraivossa halua tehdä sukat itselleni tai muille lahjaksi. Erityisesti syksyisin ja talvella mökillä käytän jatkuvasti villasukkia, koska lattiat ovat puutalossa aika kylmät.

Sain sukkienkutomiskipinän, kun törmäsin Salon ihanassa Ilo-lankakaupassa niin mielettömiin sukkalankoihin, ettei tilaisuutta voinut jättää käyttämättä. Tämä ohje on helppo ja siitä selviää aloittelijakin. Usko pois, sillä kuvissa olevat villasukat ovat tosiaan ensimmäiset, jotka itsekin tein.

villasukat_lankakauppa_ilo_Snurre
Superpehmeät villasukat kauniista käsinliukuvärjätystä langasta.

Villasukkatarvikkeet:

  • 2,5 sukkapuikot
  • Primrose Yarn Co. Sophia (3 ply fingering) -lankaa 1 kerä (80% superwash merino, 10 % cashmere, 10 % nylon)
  • Päättelyyn neula

Sukan varsi

Luo sukkapuikoille 72 silmukkaa ja jaa ne tasaisesti 4 puikolle (18 silmukkaa/puikko). Aloita joustinneule 2o, 2n. Neulo suljettuna neuleena (eli ympyränä kiertäen sukkapuikolta toiselle) joustinneuletta niin pitkään kuin haluat sukan varren olevan. Kuvan sukissa varsi on n. 15 cm pitkä.

Sen jälkeen aloitat neulomaan sileää neulosta eli pelkästään oikeita silmukoita. Neulo 1 kerros oikeaa siten, että neulot jokaisen puikon keskellä kaksi silmukkaa oikein yhteen ja kaksi silmukkaa oikein yhteen jokaisen puikon lopussa. Nyt sinulla on tämän kerroksen jälkeen jokaisella puikolla 16 silmukkaa.

villasukat_lankakauppa_ilo_Snurre

Kantapää

Aloita villasukan kantalapun neulominen, niin että neulot ensimmäiseksi 1. puikolla olevat silmukat ns. vahvistettua neuletta *1s oikein neulomatta, 1 s oikein.* Toista koko 1. puikon ajan *–* ja neulo viimeinen silmukka oikein. Käännä sitten työ ja nosta 1 s nurin neulomatta (pidä lanka silmukan edessä) ja neulo loput silmukat nurin.

Jatka neulomalla viereisen 4. puikon silmukat nurin samalle puikolle. Nyt sinulla on 32 silmukkaa puikolla. Käännä työ. Nosta 1 silmukka neulomatta ja jatka vahvistettua neuletta eli *–* puikon loppuun. Toista näitä kahta erilaista kerrosta eli työn oikealla puolella vahvistettua neulosta ja nurjalla nurjaa neulosta. Muista kerrosten ensimmäisten silmukoiden kohdalla nostaa silmukat kuten yllä on ohjeistettu. Neulo näin yhteensä n. 36 kerrosta tai kunnes kantapää on jalkaasi sopiva korkeudeltaan.

villasukat_lankakauppa_ilo_Snurre
Sukissa on tärkeää saada kantapää tehtyä huolellisesti ja niin, että se istuu hyvin.

Kantapohjan kavennukset

Aloita kavennukset työn oikealla puolella. Neulo 20 silmukkaa vahvistettua neuletta. Tee sitten kavennus ylivetona eli nosta 1 silmukka oikein neulomatta ja neulo sitten 1 silmukka oikein. Vedä sitten nostettu silmukka neulotun yli. Jätä loput silmukat odottamaan puikolle ja käännä työ. Nosta nyt 1 silmukka neulomatta nurin kuten aiemmin teit nurjalla puolella ja neulo 9 silmukkaa nurin. Neulo sitten 2 silmukkaa nurin yhteen. Jätä sitten loput silmukat odottamaan puikolle ja käännä taas työ.

Nosta nyt työn oikealla puolella ensimmäinen silmukka oikein neulomatta ja jatka vahvistettua neuletta näillä 11 silmukalla. Neulo aina työn oikealla puolella kavennus ylivetäen ja nurjalla puolella yhteenneuloen. Tee tämä kavennus aina samassa kohdassa ja jatka kunnes olet kaventanut molemmilta sivuilta kaikki silmukat. Sinulle jää nyt puikolle keskimmäiset 11 silmukkaa.

villasukat_04
Todella pehmeä ja kaunis lanka on 80 % superwash merinovillaa, 10 % cashmerea ja 10 % nylonia.

Sivusilmukoiden poimiminen

Nyt simun tulee poimia sivusilmukat tekemäsi kantalapun vasemmalta puolelta ylimääräiselle puikolle. Jatka työtä neulomalla nämä poimitetut silmukat oikein samalle puikolle, jossa kantalapun silmukat ovat. Muista poimia vielä lisäksi yksi silmukka viimeisen silmukan jälkeen työn reunasta, jotta tähän kohtaan ei tule reikää. Neulo tämä ylimääräinen silmukka viimeisen poimitun silmukan kanssa yhteen.

Neulo sitten tavalliseen tapaan puikkojen 2. ja 3. silmukat. Sen jälkeen ota taas ylimääräinen puikko käyttöösi. Poimi nyt työn oikealta reunalta sivusilmukat. Tee samoin kuin edellä tässä, eli nappaa poimittujen silmukoiden jälkeen yksi silmukka reunasta ja neulo se yhteen viimeisen poimitun silmukan kanssa. Sivulta poimittuja silmukoita tulee paljon.

Neulo sitten 4. puikolle poimitut silmukat oikein normaaliin tapaan. Jatka työtä neulomalla tälle samalla puikolle puolet kantapohjan silmukoista. Kantapohjaan jää aina pariton määrä silmukoita, niin neulo keskimmäiset 2 silmukkaa yhteen. Nyt sinulla pitäisi olla sama määrä silmukoita 1. ja 4. puikoilla.

villasukat_05

Kiilakavennus:

Nyt huomaat, että 1. ja 4. puikoilla on enemmän silmukoita kuin muilla puikoilla. Kiilakavennusten avulla saat tasattua puikoilla olevien silmukoiden määrät samoiksi. Aloita niin, että neulot 1. kerroksella 1. puikon kaksi viimeistä silmukkaa yhteen. Ja sitten 4. puikon alussa tee ylivetokavennus (nosta 1 silmukka neulomatta, neulo seuraava oikein ja vedä neulomaton silmukka neulotun yli).

Tee sitten kaksi välikerrosta eli neulo kaikki silmukat oikein, ilman kavennuksia. Sitten tee taas kavennuskerros. Toista yllä kuvailtu kavennuskerros, jossa 1. ja 4. puikoilla kavennetaan yksi silmukka per puikko. Tee nyt kolme välikerrosta neuloen pelkkää oikeaa. Ja tee nyt taas kavennuskerros. Sitten lisää välikerroksien määrää yhdelle, eli tee 4 välikerrosta. Jatka tätä samaa kavennus ja välikerrokset -tyyliä, siten että jokaisen kavennuksen jälkeen välikerrosten määrä kasvaa yhdellä. Jatka kavennuksia ja välikerroksia niin kauan, että sinulla on kaikilla puikoilla sama määrä silmukoita.

Neulo sitten oikeaa kaikilla puikoilla niin pitkään, että sukkaosa ylettyy pikkuvarpaaseen asti.

villasukat_06

Kärkikavennus

Aloita työn viimeinen vaihe siten, että kavennat kaksi silmukkaa jokaisesta puikosta. Tee kavennukset niin, että neulot yhteen puikon 2 keskimmäistä ja 2 viimeistä silmukkaa. Neulo sitten 6 välikerrosta pelkkää oikeaa. Neulo sitten 5 oikein, 2 yhteen, toista tätä koko rivin ajan. Tee sitten 5 välikerrosta. Sen jälkeen neulo 4 oikein, 2 yhteen, toista tätä koko rivin ajan. Jatka tätä samaa toistokaavaa, kunnes sinulla on enää jokaisella puikolla 2 silmukkaa. Nyt voit katkaista langan ja vetää sen jäljellä olevien silmukoiden läpi. Jos kärkikavennus näyttää siltä, että siitä tulee liian pitkä voit tehdä vähemmän välikerroksia. Ohuemmalla langalla ja pienillä puikoilla neulottaessa välikerroksia voi olla enemmän ja vastaavasti paksumpi lanka ja puikot tarvitsevat vähemmän välikerroksia. Nyt voit päätellä työn ja vetäistä ihanat itse tekemäsi villasukat jalkaan ja nauttia elämästä!

villasukat_07
Primrose yarn Sophia-lanka

Hyviä sukkalankoja löydät myös lempilankakaupastani Snurresta, jossa esimerkiksi Hedgehog Fibres -merkillä on mahtava värivalikoima!