Tee itse virkattu kori

Olen aina ollut kutoja. Rakastan tehdä lapsilleni ja itselleni neulottuja vaatteita ja asusteita. Mutta viime kesänä ystäväni Lotta opetti minut virkkaamaan ja jäin heti koukkuun. Se oli helppoa ja vaivatonta, ainakin verrattuna kutomiseen.

Siksi halusin jakaa teille lukijoilleni tämän yksinkertaisen ohjeen, miten tehdä ihana virkattu kori, joka syntyy muutamassa tunnissa.

Miten virkata sisustuskori (aloitus) | www.stillme.fi

Koritarvikkeet (www.snurre.fi)

  • Kerä trikookudetta
  • 10 kokoinen virkkuukoukku

Virkkausohje

Tämän postauksen alaosasta löydät videon, jossa opastan vaihe vaiheelta kuinka kori tehdään. Videon kori on suurempi ja vieläpä kaksivärinen, kuin näissä kuvissa oleva, mutta aloittelija saa siitä helposti käsityksen miten eri silmukat ja vaiheet tehdään. Kannattaa siis katsoa tuo pätkä, jos et ole ennen virkannut.

Miten virkata sisustuskori helposti itse | www.stillme.fiVinkkejä virkkaajalle

Päätin, etten tähän postaukseen tee erillistä ohjetta, koska tuo video on huomattavasti kirjoitettua ohjetta selkeämpi. Muutaman asian halusin kuitenkin jakaa, jotka olen virkkaamismatkani aikana todennut.

_IGP4986Kuvien tai videossa tehdyn korin virkkaaminen on muutoin melko yksinkertaista ja työnjälki paranee harjoittelun myötä. Se mikä tuottaa välillä haasteita, on tasaisen virkkausjäljen tekeminen, etenkin kun silmukoita lisätään kokoajan työssä. Alussa minullakin tuli aaltoilevaa jälkeä tai sitten korista tuli kuppi.

Aaltoilevuus johtuu siitä, että silmukoita on lisätty liikaa. Ei hätää, työtä ei tarvitse purkaa, lisäät vaan silmukoita vähemmän seuraavilla kerroksilla, kunnes työ taas oikenee tasaiseksi. Kannattaa myös käsillä hiukan vedellä työtä eri puolilta, jotta silmukat oikenevat.

Toinen ongelmakohta voi tosiaan olla se, että korista alkaa tulla kuppimainen muodoltaan. Sama asia, älä pura, vaan korjaa virhe tulevissa kerroksissa. Olet lisännyt liian vähän silmukoita, joten lisää tasaisesti muutama silmukka enemmän kuin ohje vaatii, niin työ taas tasaantuu. Ja venyttele työtä eri kulmista jälleen.

Opi virkkaamaan sisustuskori | www.stillme.fiKoria tehdessä silmukoita lisätään heti ensimmäiseltä riviltä alkaen, jotta halkaisija kasvaa koko ajan. Tämä on selitetty videolla melko selkeästi. Tärkeää on kuitenkin, että joka viidennellä kerroksella teet lisäyksettömän rivin. Tällöin työnjälki pysyy tasaisena, etkä joudu tekemään edellämainittuja korjausliikkeitä.

Miten virkata sisustuskori helposti itse | www.stillme.fiVaikeudet onneksi yleensä kohdataan lähinnä tuossa korin pohjan tekovaiheessa. Sen jälkeen työ etenee melko vaivattomasti, toistamalla kiinteitä silmukoita kerros kerrokselta.

Kolmas seikka, josta halusin mainita on matonkuteen laatu. Mitä tasaisempaa kude on, sen tasaisempaa jäljestä tulee. Aloittelijan on helppo lähteä liikkeelle ostamalla ontelokudetta, joka on teollisesti valmistettua, tasalaatuista kudetta. Siitä virkatessa ei tarvitse välittää tasalaatuisuudesta, sillä sitä se nimenomaan on.

Ongelmia saattaa tulla vastaan trikookuteessa, sillä se on valmistettu tekstiiliteollisuuden jäämistä. Kude saattaa olla paikoittain leveämpää ja kapeampaa. Jos kude muuttuu yhtäkkiä hyvinkin paljon kapeammaksi kuin vaikkapa työn aiemmissa vaiheissa, kannattaa pätkäistä kude. Voit tässä tapauksessa leikata tuon poikkeavan kohdan kokonaan pois. Mutta jos tuo kuteen ohut kohta jatkuu pitkään niin taita kude kaksinkerroin, jolloin se on usein alkuperäisen kaltainen.

Miten virkata sisustuskori helposti itse | www.stillme.fiOlen itse tehnyt näitä koreja vaikka mihin eri tarkoituksiin. Veskissä vessapaperit asuvat söpösti korissa, kännykkälaturit ja muut piuhat toisessa, aikakauslehtien säilytykseen isompi kori on mitä oivallisin. Ja mikä parasta, itse virkattu kori on loistava lahja ystävälle.

Miten virkata sisustuskori | www.stillme.fiVirkkaus on niin helppoa, että alakouluikäiset lapseni oppivat myös nopeasti itse virkkaamaan. Poikani innostui asiasta jopa niin paljon, että myi koreja sukulaisille rahoittaakseen jääkiekkoleirinsä. Jos olette huomanneet, niin sisustusliikkeissä näistä koreista saatetaan hyvin pyytää useita kymmeniä euroja. Varsinaiset materiaalikustannukset ovat kuitenkin aika pienet. Videolla olevan isohkon korin valmistuksessa kuteet maksoivat noin 12 euroa ja puikko noin 8 euroa.

Miten virkata sisustuskori | www.stillme.fiSnurre on lempikauppani. Sieltä ostan lähes kaikki virkkaukseen ja kutomiseen tarvittavat materiaalit. Tämänkin postauksen ja videon materiaalit ovat Snurresta. Siispä kisa pystyyn!

Osallistu kisaan ja voit voittaa videossa esitellyt korintekoon tarvittavat materiaalit itsellesi!

Kirjoita alla olevaan kommenttikenttään koko nimesi ja jaa tämä blogipostaus omalla julkisella Facebook-sivullasi, niin osallistut kisaan, jossa voit voittaa kaksi trikookudekerää ja virkkuukoukun itsellesi. Arvomme kaksi tuotepakettia, ja kunkin arvo on n. 20 euroa. Saat tehtyä niillä videon kaltaisen korin itsellesi. Arvonta suoritetaan 14.5.2017 ja voittajille ilmoitetaan henkilökohtaisesti – onnea kisaan!

Ja tässä vielä se video, josta on ollut jo moneen kertaan puhe.