Keittiön täysremontti

Kaupunkikodin keittioremontti | www.stillme.fi

Keittiö on ainakin meidän perheessä kodin sydän. Vietämme siellä varmasti eniten aikaa – ainakin jos makuuhuoneessa vietettyjä unisia hetkiä ei lasketa mukaan. Keittiö on olohuoneemme, ruoanlaittopaikkamme ja työskentelytilamme. Näinhän sen täytyykin joskus olla, kun neliöitä ei ole liiaksi.

Kodin uusi keittiö Granimarin marmoritasolla | new kitchen at home with marble countertop | www.stillme.fi
Olen aina rakastanut harmaan, valkoisen ja mustan yhdistelmää.

Niin kuin varmaan moni teistä lukijoista, myös minä olin jo pitkään kuolannut marmoritason perään. Ja tietysti minua oli siitä varoitettu useaan otteeseen: ”marmoritasoon jää kaikki jäljet” tai ”se ei kestä käytössä” tai ”ei ainakaan lapsiperheeseen”, olivat kommentteja, joita kuulin useimmiten. Luonteeltani olen kuitenkin enemmän riskinottaja, kuin kaihtaja. Niinpä keittiön katseenvangitsijaksi tuli pitkä marmoritaso. Tilasimme sen Granimar-nimisestä yrityksestä.

Virolaisen firman palvelu oli erinomaista ja taso käytiin mittaamassa jopa kahteen otteeseen, jotta se istuisi varmasti kaappien päälle. Toimitus oli ripeä – taso oli reilussa viikossa meillä. Eikä hinta mielestäni poikennut paljoa muista kivitasoista. Kun kysyin Granimarin edustajilta eri kivilaaduista, he kertoivat avoimesti marmorin herkkyydestä etenkin hapoille, mutta sivulauseessa tuli ilmi, että esimerkiksi naapurimaahamme Ruotsiin he toimittavat eniten juuri marmoritasoja.

Marmorinen keittiöntaso uudessa keittiössämme | Marble countertop on our new kitchen | www.stillme.fi
Haaleanharmaat seinälaatat kohoavat korkealle, lähes katonrajaan.

Toinen asia, josta olin haaveillut jo pitkään olivat messinkiset hanat. Olin nähnyt niitä monissa blogeissa ja sisustuslehdissä. Hiukan markkinoita tutkittuani päädyin Tapwellin messinkiseen hanaan ja altaaseen. Messinki on materiaalina eläväisempi ja ajan kuluessa se hapettuu tullessaan veden kanssa kosketukseen. Tämä vaikutus tuo hiukan rustiikkisuutta hanan ilmeeseen, mutta jos siitä ei pidä, niin messingin saa kiillotettua taas uuden veroiseksi. Kylpyhuoneeseen hankimme myös samanlaiset messinkiset hanat. Palkkapäivän lähestyessä haaveilen myös samanlaisen suihkun hankinnasta, mutta sen verran tyyris se oli, että saa vielä odottaa :)

Messinkinen Tapwell-hana uudessa keittiössä | www.stillme.fi
Tapwellin messinkihana tuo lämpöä keittiön sävymaailmaan.

Keittiön valaisimia metsästin toden teolla, jopa Tammisaaresta asti. Ja tietenkin kahlasin kaikki nettikaupat. Netin kenties suurin ongelma onkin laaja valikoima, tuntuu välillä siltä että kun kaikki on saatavilla, niin mikään ei ole nappiosuma. Joten eräänä päivänä ollessani Bauhausissa ostoksilla bongasin nämä Nordluxin ihanat seinävalaisimet. Niitä onkin moni ystäväni kehunut ja luullut valaisimien olevan huomattavasti tyyriimpiä kuin ne olivatkaan. Alunperin olin tosiaan ajatellut, että alle 100-200 euron en saa sellaisia kuin haluan, mutta nämäpä maksoivat alle 40 euroa kappaleelta. Muutenkin oli hiukan haasteellista löytää sellaisia valaisimia, joiden johdot saisi piilotettua rakenteisiin ja joissa katkaisija oli itse valaisimessa kiinni, eikä roikkuvassa johdossa.

Nordlux seinävalaisin keittiön seinälle | www.stillme.fi
Katseenvangitsijana seinällä toimivat Nordluxin seinävalaisimet.

Olen aina ollut laattaihminen :) Rakastan laattoja, kuten olette ehkä huomanneet esimerkiksi tästä vanhasta postauksestani Hangon keittiöstäni. Minulla on kyllä tapana valita aika huomiotaherättäviä laattoja, ja etenkin raskaampia sementtilaattoja, kuten nuo Hangon kodin lattialaatat. Tällä kertaa keittiön seinä kaipasi kuitenkin marmoritason kaveriksi jotain yksinkertaista. Sen lisäksi hintaa oli hiukan katsottava, koska laattoja meni näin korkeaan seinään useita neliöitä. Tein valtavasti (ehkä hiukan liikaakin) taustatutkimusta ja kiersin useat liikkeet läpi. Nämä kiiltävät suorakaiteen muotoiset laatat löysin Värisilmästä. Kätevästi Helsingin keskustan Stockmannin alakerrassa olevasta myyntipisteestä löytyi monta hyvää vaihtoehtoa, mutta tämä oli ehdoton suosikkini. Kyseistä laattaa oli myös neliskanttisemmassa muodossa, mutta koin, että näin korkeaan seinään tämä malli oli parempi. Omien seinälaattojeni sävy on aavistuksen harmahtava, mutta laattoja löytyi muissakin sävyissä.

Granimar marmoritaso, Ikea Torhamn-kaapinovet ja Tapwell-hana kodin uudessa keittiössä | www.stillme.fi
Ensimmäistä kertaa tuunasin Ikean keittiökaappeja hiomalla ja maalaamalla ne.

Ja keittiökaapit – mikä valinnan tuska!!! Tulipa ensimmäistä kertaa tenkkapoo, kun haaveilin Kvänumin ihanista kaapeista, mutta kyseisestä liikkeestä olisin voinut ostaa vain pari laatikkoa omalla budjetillani. Joten oiva ratkaisu oli valita edullinen Ikea ja liittyä IKEA Hackaajien joukkoon. Keittiökaappiemme ovet ovat saarniviilua ja kuuluvat Torhamn-sarjaan. Ne saivat uuden ilmeen, kun hioimme ovet kevyesti ja maalasimme ne Tikkurilan Helmi 10 kalustemaalilla [sävy J488 (Silkki)]. Minusta niistä tuli varsin ihanat. Eikä maalaaminen ollut niin valtava projekti kuin olin aluksi ajatellut. Kolme ohutta kerrosta riitti peittämään puun kuviot.

Vetimiksi valitsin Rakennusapteekin retro-henkiset ja melko simppelit vetimet. Messinkiä tietysti, jotta ne sopivat hanaan ja altaaseen.

Peugeotin pippuri- ja suolamyllyt sekä Nicolas Vahén öljypullo uudessa keittiössä | www.stillme.fi
Trendikkäitä mehikasveja bongasin kosolti Espoon Plantagenista.
Koto-huonetuoksu uuden keittiön marmoritasolla | www.stillme.fi
Huonetuoksu tuo keittiöön miedon raikkaan tuulahduksen.

Minulla on joku pakkomielle näistä penkeistä, sillä vastaavanlainen löytyy Hangon kodistakin. Sen kaapit ja niiden päällä oleva taso ovat erilaiset, mutta sama ajatus taustalla. Rakastan katsella ulos ikkunasta kutoessani penkillä, ja tietysti pitää nauttia jokaisesta valonpilkahduksesta, joka tähän vuoden aikaan kotiin lankeaa.

Penkkiä varten remonttimiehemme rakensi rungon, johon kaapit kiinnitettiin. Samalla penkki peittää melko rumaa patteria ikkunan alla. Tässä on tietenkin tärkeää jättää tarpeeksi ilmarakoa patterin ja kaappien väliin. Meillä on vielä hiukan kesken tuo patterin suojaksi tulevan kotelon rakentaminen, mutta toivon mukaan sellainenkin saadaan englantilaiseen tyyliin joku päivä. Pinterestistä löytyy hyviä inspiraatiokuvia sellaiseen.

Penkin päällä oleva taso on itse asiassa vanhempieni mökin todella vanha ja kulunut puutaso, joka hiottiin ja vahattiin puuvahalla mustaksi. Pari kerrosta Osmo Colorin puuvahaa (sävy: 3169 Noki) riitti hyvin melko peittävän pinnan luomiseen.

Uuden keittiön sohvalla lukemassa | www.stillme.fi
Pakko saada penkki! Niin kätevä ja käytännöllinen: tavarat saa näppärästi piiloon vetolaatikoihin. Ja tukeva rakennelma ja taso mahdollistavat sen, että monikin voi istua penkin päällä.

Toivottavasti näistä remonttikuvista löytyy hyviä vinkkejä teille lukijoillekin. Ja tästä vanhasta postauksestani kannattaa tietysti kurkata miltä keittiö näytti ennen remonttia.