Näin teet Samuji-tyylisen pipon lapselle

Samuji-tyylinen pipo lapselle, pyhäbirma, kissa

Kuten varmasti tekin, niin myös minäkin, olen nähnyt kymmenittäin Samujin ihanan muhkeita beanie-mallisia pipoja kaupungin ihmisvilinässä. Taitaa olla niin, että jokainen joka on sen ehtinyt ostamaan on tehnyt niin ja muut jäivät ilman. Pipo on nimittäin loppuunmyyty lähes joka kaupasta. Minäkin ostin omani aivan viimeisten joukossa Stockalta ja vaaleanpunaisena. Ikuisena mustan ystävänä olisin tietysti ottanut mustan jos sellainen olisi vielä ollut saatavilla, mutta ei.

Samuji-tyylinen pipo lapselle
Luna taitaa haaveilla talvesta katsoessaan ikkunasta ulos. Omassa lapsuudessani lunta oli kyllä vaikka muille jakaa. Kai muistin siitä silloin iloita!

Eli ei auta muu kuin pistää puikot töihin ja ryhtyä kutomaan omaa Samuji-tyylistä pipoa. Tutkiskelin aika tarkkaan kuinka alkuperäinen hattu on tehty. Sen laatu on mohair- ja villasekoitetta. Mohair tuo pipoon pörröisyyden. Malliltaan pipo onkin hieman tavanomaisesta poikkeava. Se on tehty ikäänkuin tuubina, jonka molemmat päät on suljettu. Helpomminkin asian voi ilmaista: pipossa on kaksinkertainen neulottu pinta ja leveä resori.

samuji_still_me_pipo_01
Muhkea Samuji-tyylinen pipo sopii ihanasti yksinkertaisen asun kaveriksi.

Tässä blogikirjoituksessa oleva pipo on tehty lapselle. Parhaiten se varmasti sopii 5-10 vuotiaalle. Kuvissa toimii mallina tyttäreni, joka on 7-vuotta ja hänelle pipo oli erinomaisen sopiva. Minulta aina kysytään ensimmäisenä hiukan pelonsekaisin tuntein, että kauan tuohon oikein menee?! Sanotaan vaikka 3-4 Netflix-leffaa, ja kokemus sanelee miten pitkistä leffoista on kyse ;) Normaalisti pipon saa tehtyä hyvinkin nopeasti, mutta tämän pipon salaisuus on se, että se on kaksinkertainen, joten tietysti vie kaksinverroin aikaa tehdä se!

Heti kun tässä joululomilla vaan ehdin, niin julkaisen tietysti ohjeen siihen aikuisten Samuji-tyyliseen pipoon. Samanlaisia ohjeita löytyy netistä kyllä kosolti, joten on oikein kova kiire, niin sieltä vaan etsimään (katso esim. http://www.ravelry.com).

Tarvikkeet:

Mini Beanie ohje:

  1. Luo 60 silmukkaa löyhästi pyöröpuikoille nr 6 käyttäen molempia lankoja. Neulo pyörönä 20 cm sileää neuletta eli pelkkää oikeaa. Jos haluat hatusta hiukan väljemmän päälaen kohdalta niin neulo muutama sentti lisää oikeaa. Pyöröpuikoilla neulominen on helppoa, eikä pipoon tulee saumakohtaa. Jos et ole ennen neulonut pyöröpuikoilla kannattaa hakea netistä, YouTubesta tai neulontaoppaasta neuvoja.

Samuji-tyylinen pipo

2. Kun olet saanut kohdan 1. valmiiksi, niin aloita joustinneule. Vaihda samalla työhön paksummat pyöröpuikot nr 7. Resori neulotaan muutoin aivan kuten perinteinen joustinneule (1 oikein, 1 nurin), mutta joustinneuleen oikea silmukka neulotaan takaa. (Tarkoittaen siis sitä, että normaalisti oikea silmukka neulotaan työn edestä, mutta nyt neulotkin aivan saman silmukan mutta teet sen takaa.)

samuji_still_me_pipo_07

Tällä tyylillä oikeat silmukat tulevat tavallaan korostetusti esiin joustinneuleessa hiukan lettimäiseen tapaan. Mutta ei hätää, jos tuntuu liian vaikealta, niin voit tehdä joustinneuleen perinteisellä tyylilläkin.

Neulo resoria 18 cm.

Samuji-tyylisen pipon kaventaminen

3. Vaihda nyt työhön uudelleen ohuemmat pyöröpuikot (Nr 6) ja neulo sileää neuletta n. 15 cm. (Jos olit muuttanut kohdassa 1. olevaa pipon väljyyttä muutamilla senteillä, niin lisää tähän kohtaan samaa senttimetrimäärä väljyyttä. )

Aloita kavennukset:

  1. Kavennusrivi: *Neulo kaksi oikeaa silmukkaa yhteen. Neulo sen jälkeen 11 silmukkaa oikein. Tee sitten ylivetokavennus (nosta 1 silmukka neulomattaoikealle puikolle, neulo 1 silmukka vasemmalta puikolta oikein ja vedä neulomaton silmukka sen yli).* Toista vielä kolme kertaa kohdat *–*. Nyt sinulla pitäisi olla jäljellä 52 s.
  2. kavennusrivi: Neulo kaksi oikeaa silmukkaa yhteen. Neulo sen jälkeen 9 silmukkaa oikein. Tee sitten ylivetokavennus. * Toista vielä kolme kertaa kohdat *–*. Nyt sinulla pitäisi olla jäljellä 44 s.
  3. kavennusrivi: Neulo kaksi oikeaa silmukkaa yhteen. Neulo sen jälkeen 7 silmukkaa oikein. Tee sitten ylivetokavennus. * Toista vielä kolme kertaa kohdat *–*. Nyt sinulla pitäisi olla jäljellä 36 s.
  4. kavennusrivi: Neulo kaksi oikeaa silmukkaa yhteen. Neulo sen jälkeen 5 silmukkaa oikein. Tee sitten ylivetokavennus. * Toista vielä kolme kertaa kohdat *–*. Nyt sinulla pitäisi olla jäljellä 28 s.
  5. kavennusrivi: Neulo kaksi oikeaa silmukkaa yhteen. Neulo sen jälkeen 3 silmukkaa oikein. Tee sitten ylivetokavennus. * Toista vielä kolme kertaa kohdat *–*. Nyt sinulla pitäisi olla jäljellä 20 s.
  6. kavennusrivi: Neulo kaksi oikeaa silmukkaa yhteen. Neulo sen jälkeen 1 silmukkaa oikein. Tee sitten ylivetokavennus. * Toista vielä kolme kertaa kohdat *–*. Nyt sinulla pitäisi olla jäljellä 12 s.
  7. Katkaise lanka n. 20 sentin mittaiseksi ja vedä neulalla läpi silmukoiden. Kiristä sitten varovasti niin, että pipon päässä oleva reikä umpeutuu.
Samuji-tyylinen tuubipipo
Tältä pipo näyttää, kun yksi pääty on suljettu kavennuksin ja toinen on vielä auki. Vasemmanpuoleinen pääty on se, josta tulee pipon ”vuori” ja oikeanpuoleinen, vielä auki oleva, on se joka näkyy ulospäin piposta.

4. Nyt pipon pitäisi näyttää samalta kuin yllä olevassa kuvassa. Pujota neulaan nyt lanka, joka jäi ylimääräiseksi kun aloitit työn ja pujottele neulaa väljästi silmukoiden läpi ja kiristä sitten tämäkin avoin suuaukko, niin että molemmat pipon päät ovat suljettu. Tämän jälkeen käännä ylivetokavennuksilla tehty pipon pää tämän juuri tekemäsi sisään. Siitä tulee tavallaan pipon vuori. Itse tein muutamia pistoja kiristettyjen suuaukkojen keskikohdan läpi, jotta vuori pysyy kiinni pipon päälliosassa. Samalla siistin ja tiukensin päälaen kurottua osuutta, jotta se ei aukeaisi käytössä.

Samuji-tyyppinen pipo kavennusta vaille valmiina

Selvisitkö tähän asti? Loistavaa :)

Jos pipon neulominen tuntui vaikealta, niin toki neuvon kommenttikentän kautta, joten rohkeasti vaan kysymyksiä tai kommentteja sinne. Ja tietenkin tätäkin pipoa voi tuunata matkan varrella esimerkiksi vaihtamalla ehdottamani Suri-langan mohair-lankaan, jolloin hatusta tulee pörröisempi.

Samuji-tyyppinen lasten pipo vaaleanpunaisilla langoilla

Aloitin jo tekemään aikuisten versiota täsä muhkeasta piposta. Siihen yhdistelin harmaata 100 % alpakkaa ja mohairsilkkisekoitelankaa. Ihanan pörröinen ja pehmoinen siitäkin tulee. Nyt voisi tietysti luntakin sataa ja pakkanen paukkua, kun on superlämmin pipo korvilla.

Samuji-tyyppinen pipo ja pyhäbirma kissa
Pinokkio-kissaa pipo miellytti vasta kun piilotin  namun sen sisään.