Syö Köpis – meatpacking districtin herkut

Edellisessä postauksessani kerroin muutaman viikon takaisesta työmatkastani Kööpenhaminaan. Lähes kaikki aika meni töitä tehdessä, mutta illalla ehdimme kipaista kurnivien masujemme kanssa tuotantoyhtiömme suosittelemissa ravintoloissa herkuttelemassa. Tässä alla muutamia hyviä suosituksia Köpikseen matkustaville.

kodbyens-fiskebar-copenhagen-thomas-ibsen_54_990x660_201406020214

Fiskebaren – paikallinen hipstereiden herkkumesta

Tästä paikasta puhui koko kuvaustiimimme, ja kaikki muutkin tanskalaiset, joilta kysyimme minne kannattaisi mennä illalla syömään. Fiskebaren-ravintola sijaitsee paikallisella meat packing district -alueella, jolla tosiaan on oma historia kerrottavanaan. Osa alueen rakennuksista oli kuulemamme mukaan purku-uhan alla n. 15 vuotta sitten, kunnes paikalliset ravintolayrittäjät sekä muut etenkin kulttuurialalla työskentelevät yrittäjät alkoivat siirtää toimipisteitään alueelle. Paikalliset käyttävät alueesta nimeä Kødbyen, joka tosiaan merkitsee lihakylää.

IMG_6194

Kødbyenissa on valtava määrä erilaisia ravintoloita, sekä niille, jotka haluavat ns. mättöruokaa :) tai niille, jotka haluavat nautiskella laadukkaampien herkkujen äärellä. Koska oma porukkamme oli varsin sekaruokaista sakkia, osa vegaaneja, osa lihansyöjiä ja sitten niitä, jotka putoavat sinne keskiväliin, päätimme valita paikkoja, joissa kaikki tarpeet tulisi tyydytettyä mahdollisimman monipuolisesti.

IMG_6200

Nimensä mukaisesti Fiskebaren oli ennen kaikkea kalapaikka, josta sai niin kylmiä alkupaljoa ostereineen ja äyriäisherkkuineen sekä lämpimiä kalaruokia. Tiimimme vegaani taisi ottaa tässä paikassa jonkin hyvin sovelletun version (lue: otan tämän, ilman tuota ja tuota ja tuota). Söimme ulkona ihanan rustiikkisella puupöydällä, jonka ympärille kietoutui terassituolein miinoitettu hengailualue.

IMG_6204

Kaikki annokset olivat silmiä hivelevän kauniita: yksinkertaisia, muttei liian sievisteleviä. Ruokaa oli myös kylliksi ja lisukkeita jäi kulhon pohjallekin. Monissa tanskalaisissa ravintoloissa annosten asettelussa oli tietty rouheus ja tietysti tuo paljon puhuttu skandinaavinen kosketus oli läsnä kaikkialla.

IMG_6212

Jälkiruoissa oli niin paljon paikallisia omalaatuisuuksia ettei googlekaan kyennyt meitä auttamaan. Osa tilasi summan mutikassa jotain joka kuulosti hyvältä, toiset taas yrittivät saada tolkkua tarjoilijan selostuksista. Joka tapauksessa kaikenlaisia koivunmahlan-kaltaisia uutteita oli käytössä riemuksemme.

IMG_6210

Ainahan pitää tietysti käydä  kuriositeetinkin vuoksi tarkistamassa ravintolan saniteettitilat. No, tietysti lihakylässä pitää olla vessassakin juottokaukalo. Mutta mikä mainio idea omaan kylppäriin.Tanskalaiseen tapaan tässäkin tilassa oli sotkettu uutta ja vanhaa, hiukan kulunutta ja uuden karheaa.

IMG_6097

Paté Paté -trendikkäitä miniannoksia tyylillä

Tämä paikka oli yksi suosikeistani. Sinne olikin vaikea saada pöyää, mutta onneksi tuotantoyhtiömme, jonka omatkin tilat sijaitsivat alueella, pojat tunsivat omistajan hyvin, joten pöytä löytyi terassin auringosta.

IMG_6033

Paté Paté näyttää ulkoa aika erilaiselta kuin sen salin sisustus. Ulkoterassi oli selkeästi sisätilaa rouheampi tyyliltään. Vaikka söimme ulkona olihan sitä pakko piipahtaa kurkistamassa lasien taakse. Ja mikä mieletön paikka. Pelkkää valoa ja lasia, puuta ja valtavasti tunnelmaa.IMG_6037

IMG_6059

IMG_6036

Paté Paten annoksissa oli välimeren maiden henkeä, etenkin espanjan maut korostuivat. Tarjoilija, joka tullessaan polvistui aina eteemme, kehotti valitsemaan pienimmistä annoksista 2-3 annosta per henkilö, ainakin alkuun.

IMG_6041

IMG_6045

Otin itse alkupalana ikuisesti rakastamaani kylmää Gazpacho-keittoa, yllä oleva annos taisi olla yksi AD:mme Heidin valinnoista.

IMG_6046

Toinen omista valinnoistani oli tämä fantastinen libanonilainen salaatti, jossa oli fetaa, ohuita kurkkusiivuja sekä manteleita, makua terävöitti raikas minttu. Tarjoilija oli hyvinkin oikeassa todetessaan, että 2-3 annosta riittää hyvin. Kolmannen kohdalla ehdin jo todeta, että taitaa jäädä jälkkärit väliin tällä kertaa. Ihan huippu paikka koko tiimimme mielestä – eli kannattaa kokeilla.

IMG_6048

Fiskebarin ja Paté Patén lisäksi kävimme meat packing districtillä Mother-nimisessä pitseriassa. Pitsat olivat herkullisia, mutta saimme odotella niitä muistaakseni 1,5, tuntia, joten sinne sitten, kun ei ole kiirus minnekään matkan aikana.

Ehdottomasti yksi mielenkiintoisimmista ja inspiroivimmista paikoista, joissa olen matkoillani käynyt herkuttelemassa. Etenkin rakastin katsella kuinka trendikkäät tanskalaiset vaelsivat rakastajineen, perheineen tai pyörineen ohitsemme huikkaillen terveisiä sinne sun tänne. Ihana Tanska, ihana lihakylä <3