Hulluna pioneihin

Pionit (Sarah Bernhard, Rockin pioni, Bunker Hill, Lady Anna, Festiva Maxima, Dr Alexander Fleming, Ursinow, Victoire de la Marne, Judwiga, Bartzella) | www.stillme.fi

Siitä on ainakin kymmenen vuotta, kun istutimme ensimmäiset pionit äitini kanssa saaristomökin takapihalle. Kaikki, siis aivan kaikki, sanoivat ettei siitä projektista tulisi mitään. ”Teillä on aivan liian vähän maata siellä kallioisessa maastossa”, ”Pionit ovat niin vaativia!” tai ”Aivan liian tuulinen paikka pioneille.”, olivat tiuhaan lausuttuja sanoja. Onneksi äidilläni ja minulla on yhteinen piirre: olemme jääräpäisiä, läpi harmaan kiven -henkisiä naisia kumpainenkin. Pakkohan siinä oli muille näyttää, että väärässä olivat. Ja väärässä olivat :)

Pionit | www.stillme.fi

Porkkalan kalliot, niissä olevat uomat, joita pitkin ylimääräinen vesi pääsi virtaamaan pois, olivat täydellinen paikka saattaa alkuunsa unelmamme pionisaaresta. Olihan siinä toki hommaa. Paikalle oli tuotava kuormakaupalla multaa. Menikin urheilusta kantaa jyrkkiä kallioita ylös säkkitolkulla maata. Pionit ovat lisäksi vaativia multamakunsa suhteen. Nirsoille pioneille ei nimittäin kelpaa mikä tahansa turvetuote tai musta multa. Hiukan asiasta tiedusteltuamme selvisi, että säkkituotteista parhain on Kekkilän Puutarhamulta. Tuunasimme sitä hiukan lisäämällä hiekkaa ja kompostimultaa. Aika ajoin heittelemme kanankakkaa tai palanutta hevosenlantaa ravinteeksi maalle.

Sarah Bernhard | www.stillme.fi

Lapsuuden mökkini pionimetsä on henkeäsalpaavan kaunis juuri juhannuksen tienoilla. Harrastus on toki jalostunut ajan myötä ja muuttunut fiilistelystä hifistelyksi. Kiinanpioneilla olen myös Hangon mökkini pihaa koristanut aluksi ja niillä saa muutamassa vuodessa näyttävän puutarhan. Sen sijaan kikkailuni puuvartisten pionien ja hybridien kanssa, on ollut tunnevoittoista vuoristorataa. Puujalka-Pekaksi ristimäni pioni kamppaili dramaattisesti elämän ja kuoleman välillä toissa kesänä, mutta nousi onneksi kuoleman porteilta uuteen kukoistukseen pienen salaojituksen kautta. Puuvartiset pionit ovat nimittäin todella tarkkoja vedenvirtauksen suhteen – vettä ei saa jäädä juurille lepäämään.

Rockin Pioni | www.stillme.fi

Bunker Hill | www.stillme.fi

Lady Anna | www.stillme.fi

Näissä blogini pionikuvissa esiintyy sekä vanhempieni saaristopaikan pioneja että Hangossa olevia yksilöitä. Rakastan todella kerrannaisilla kukilla varustettuja kukkia, mutta löytyy joukosta myös yksinkertaisempia pioneja kuten Jan van Leeuwen. Omia suosikkejani ovat ehdottomasti kuvissa esiintyvät Festiva Maxima, Jadwiga, Lady Anna ja Rockin pioni sekä keltainen Bartzella. Turha tälläistä listaa on edes tehdä, sillä lähes kaikki pionit ovat häkellyttävän upeita.

Pioni taimet | www.stillme.fi

Toivottavasti tämä kirjoitus sai teidätkin innostumaan pioniharrastuksesta. Varmasti tulen kirjoittamaan aiheesta lisää kevään edetessä.

Dr Alexander Fleming | www.stillme.fi

Festiva Maxima | www.stillme.fi

Ursinow | www.stillme.fi

Victoire de la Marne | www.stillme.fi

Judwiga | www.stillme.fi

Mainittakoon vielä, että omista pioneistani suurin osa on ostettu Pionien Kodista. Sen lisäksi olen ostanut juurakoita lähinnä puutarhamessuilta ja joitain taimia puutarhamyymälöistä, joista suosikkini on ehdottomasti Muhevainen. Usein Pionien Kodin taimet ovat juurikin niitä, joita puutarhaliikkeet kuten Muhevainen myyvät.

Pioni, Bartzella | www.stillme.fi

Kevät on loistavaa aikaa istuttaa oma ensimmäinen tai sadas pionintaimi, joten leppoisia puutarhahetkiä kaikille!

Nainen ja pionit | www.stillme.fi


A plus tard,

Linda