Oman tyylinsä sankari

Prada, Instrumentarium | www.stillme.fi

Te, jotka olette aikaisemmin lukeneet blogiani, tiedätte että minulla on käynnissä koeaika. Olen päättänyt kokeilla rajojani, ja välttää tarttumasta siihen varmaan ja turvalliseen ratkaisuun. Koeaika on käynnissä muodissa ja kauneudenhoidossa. Olen kokeillut silmälasimalleja, joihin en vanhoilla kaavoillani kajonnut. Ja olen kokeillut vaatteita, joita en normaalisti valitsisi sekä vaatteiden leikkauksissa ja materiaaleissa olen ollut niin sanotusti rajaton. Jokaisen pitäisi olla rajaton, aina välillä. Sillä tajusin itse yhtenä päivänä miksi minä kolmekymppinen nainen käyttäydyn kuin mummo valitessani kampaajalla taas samat raidat ja vaatekaapin äärellä mustaa päästä varpaisiin. Miksen kokeilisi nyt kun voin ja viitsin. Jokuhan voisi tietysti sanoa, että kun kerran oikean tyylin löytää niin pitääkö sitä vaihtaa?

Silmälasit, Prada / Instrumentarium | www.stillme.fi
Silmälasit, Prada / Instrumentarium*. Keeppi ja paita, H&M.

Tyylin vaihtamisesta olen jutellut paljon mahtavan työparini kanssa. Hänen nimensä on Pia. Pia sanoo olevansa lyhyt ja tehokas, mutta oikeasti Pia on persoonaltaan kaikkea muuta kuin pieni ja huomaamaton. Pian kyllä huomaa, eikä vähiten hänen muodikkaan viileän pinkin hiusvärinsä ansiosta. Joillain ihmisillä on vain tapana näkyä ja kuulua. Itse olen aina pitänyt ihmisistä, joilla on persoonaa. Sellaisista, jotka räiskyvät ja rakastavat, kohahduttavat ja välillä suututtavatkin. Siksipä kai olen aina pitänyt erityisesti esimerkiksi Michael Monroesta. Mikä mieletön karisma ja valovoimaisuus hänestä huokuu! Monroe on sekä tyyliltään että luonteeltaan mieleenpainuva. Hän ei pyytele anteeksi tai kainostele, vaan on oma itsensä sata lasissa. Työparini Pia on Michaelin lailla mieleenpainuva.

Silmälasit, Prada / Instrumentarium | www.stillme.fi
Silmälasit, Prada / Instrumentarium*.

Pialla on hiusvärin lisäksi huomiota herättävä tyyli. Pia käyttää paljon mustaa ja harmaata, ja säväyttää erikoisin leikkauksin suunnitelluilla vaatteillaan. Pia ei myöskään pukeudu koskaan perinteiseen konttorilookkiin enkä ole koskaan nähnyt häntä rouvalookissa. Vaikkakin hänen ikätoverinsa monesti sellaisiin kajoavat.

Silmälasit, Fleye / Instrumentarium | www.stillme.fi
Silmälasit, Fleye / Instrumentarium*. Paita, H&M.

Syy miksi intouduin kirjoittamaan aiheesta kantaa juurensa viime viikolla käymäämme keskusteluun tyylistä. Yritin nimittäin lahjoa Piaa pukeutumaan viikon ajan jakkupukuun. Väreistä ei sovittu, mutta kynähame ja jakku -settiä ehdottelin. Hersyvän naurukohtauksen jälkeen Pia kieltäytyi kohteliaasti ja sanoi, ettei voi koska hän kadottaisi itsensä. Tästä kommentista juontanut keskustelu oli kerrassaan mielenkiintoinen.

Gucci, Instrumentarium | www.stillme.fi
Silmälasit, Gucci / Instrumentarium*.

Oma pukeutumistyyli on tosiaan joillekin sydämenasia ja perustavanlaatuinen osa identiteettiä. Sitä millä itsestämme viestimme myös muille. Joillekin tyyli on toissijaista ja pukeutuminen aivan yhdentekevää. Pukeudutaan pragmaattiseen tarpeeseen ja valitaan vaatteet tilannetta varten. Toiset eivät taas anna moiselle järkiperäisyydelle mahdollisuutta. Lenkillekin lähdetään oman tyylin mukaisesti. Myönnän olevani tätä viimeistä sakkia. Tuntuu kummalliselta, aivan siltä kuin olisi jonkun toisen vaatteissa, kun on laittanut päällensä jotain joka ei resonoi sitä aitoa itseään.

Gucci, Instrumentarium | www.stillme.fi
Silmälasit, Gucci / Instrumentarium*.

Mutta mikä sitten tyylillisesti tekee meistä omanlaisia, omia persoonia. Monesti mietin minkä tyylinen joku toinen on. Onko hän rokahtava, viimeisten trendien aalloilla kulkeva, tylsä perusjamppa vai visionääri? Entä minkälainen minä olen? Useimmissa tyylikirjoissa kehotetaan löytämään oma tyylinsä. Meitä ihmisiä helpottavat meille valmiiksi annetut ratkaisut. Sekin on helpommin sanottu kuin tehty. Joiltain se tulee kuin automaationa, siis oman tyylinsä löytäminen. Sitä ikään kuin automaattisesti valitsee tietynlaisen tyylin. Toisille tyyli ja persoonan löytäminen pukeutumisen avulla tuottaa haasteita. Minusta oma tyyli voi hyvin olla muuttuva. Sellainen, joka resonoi omia mielialoja ja hetken tunnetta. Siinä vaatteet toimivat kuin taitelijan väripaletti ja materiaalit.

Solaris pilotti-aurinkolasit, Instrumentarium | www.stillme.fi
Aurinkolasit, Solaris / Instrumentarium*. Keeppi, H&M.

Olen itse elänyt monta vaihetta pukeutumisessani. Joskus olin trendipelle, ja myöskin wannabe punkkari. Tyylillä on lupa leikkiä, joten jatkan mielelläni etsiskelyä ja oman tyylisuuntani hakemista. Olkoon se loputon taival kohdallani. Ja hei, eihän Picassokaan vain yhdeltä tyylikaudelta ideoitaan ammentanut.

Solaris pilotti-aurinkolasit, Instrumentarium | www.stillme.fi
Aurinkolasit, Solaris / Instrumentarium*.

A plus tard,

Linda

*Tämä päivitys on tehty yhteistyössä Instrumentariumin kanssa.