Kuin elokuvissa

Kävin viime viikolla katsomassa kuuden Oscarin-ehdokkaana olleen Carol-elokuvan. Kerrassaan upea leffa, jossa elettiin ihastuttavassa 1950-luvun Amerikassa. Päänäyttelijä Cate Blanchett oli häkellyttävän elegantti ja kaunis aikuinen nainen. Elokuvan puvustus ja lavastus olivat erityisesti mieleeni. Rakastan 50-luvun naisellista tyyliä, kauniisti punattuja huulia ja loivasti kaartuvia hiussuortuvia.

Elokuvasta inspiroituneena halusin kuvata tämän blogipostauksen saman aikakauden tunnelmissa. Hangon kaupungintalon juhlasali oli oivallinen paikka tähän. Rakennuksen on piirtänyt Bertel Liljeqvist ja se valmistui vuonna 1951.

Nude_1950s_style3
Silmälasit, Tommy Hilfiger / Instrumentarium*. Takki, Reiss / Stockmann.
Nude_1950s_style4
Silmälasit, Tommy Hilfiger / Instrumentarium*.

Menneet vuosikymmenet ovat muutenkin olleet korostetusti tapetilla viime aikoina. Sen huomasin myös etsiessäni uusia laseja Instrumentariumin valikoimista. Tänä keväänä erityisen muodikkaita ovat Annie Hall -tyyliset älykkölasit sekä 1950-70-lukujen kehysmallit. Pitkän aikaa muodissa olleita suurehkoja ”insinööririllejä” ei näkynyt enää niinkään mallistoissa. Sen sijaan arkeologi-, tutkimusmatkailija-, kirjastonhoitajalaseja löytyi monen moisia hauskoissa väriyhdistelmissä tai kekseliäillä detaljeilla varustettuna.

Nude_1950s_style1
Kuvauspaikkana Hangon kaupungintalon juhlasalin aula. Silmälasit, Tommy Hilfiger / Instrumentarium*. Laukku (Vero Moda), paita (Selected Femme) ja takki (Reiss) / Stockmann. Farkut, H&M.

Muutama viikko sitten, kun tein lyhyen viikonloppumatkan Tukholmaan, huomasin siellä kaupunkilaisten jo adoptoituneen näyttävien aurinko- ja silmälasien käyttöön. Etenkin aurinkolasien muodoissa oli havaittavissa selkeitä muutoksia trendeissä. Aivan kuin joku olisi käynyt pyyhkäisemässä pöydän puhtaaksi kaikista vanhoista tyyleistä ja uudistanut lasimallit kerralla kunnolla. Vanha kunnon pilottimalli oli sentään yhä jäljellä viime kesien lasitrendeistä :)

Nude_1950s_style7
Silmälasit, Burberry / Instrumentarium*.
Nude_1950s_style8
Silmälasit, Burberry / Instrumentarium*. Takki (Reiss) ja laukku (Vero Moda) / Stockmann.

Aurinkolasitrendeissä itseäni viehättävät eniten kaksi ääripäätä: toinen on tuo nostalginen, menneiden vuosikymmenten tyyleistä inspiraationsa saanut kehysmalli ja toinen taas herkullisen futuristinen, metallinhohtoinen versio. Tuo jälkimmäinen kehysmalli on juurikin sellainen, joka ei paljoa anteeksi pyytele – ihanasti näyttävä ja tulee taatusti huomatuksi.

Monissa lasimalleissa on vahvempi painotus kehyksen yläosassa, kuten päälläni olevissa laseissa. Samainen yläpainotteisuus näkyy juurikin mainitsemissani futuristisemmissa lasimalleissa. Monissa niistä saattaa olla jokin huomiotaherättävä detalji tai näyttävä ”palkkimainen” yläosa kehyksessä.

Nude_1950s_style5
Aurinkolasit, Dior / Instrumentarium*. Takki, Reiss / Stockmann.

Kuten olette ehkä huomanneet, olen tänä keväänä ollut poikkeuksellisen ihastunut kevään pehmeisiin puuterisävyihin. Niitä näkee paljon niin kevään muodissa kuin laseissakin. Minusta näitä hempeitä sävyjä kuuluukin käyttää erityisesti keväällä, jolloin aurinkoa janoava vaalea iho kaipaa rinnalleen pehmeitä sävyjä.

Nude_1950s_style6
Aurinkolasit, Dior / Instrumentarium*.

Tuohon hempeän pastelliseen sävymaailmaan saadaan sopivasti lisäpotkua tuomalla metallinhohto mukaan asukokonaisuuksiin. Keväiset pastellisävyt nauttivat myös näyttävämmistä materiaaleista, jotka tuovat pehmeään sävypalettiin hiukan rock ’n’ rollia. Nahka, tekoturkis tai pitsi hoitavat tehtävän mainiosti. Tai sitten se Cate Blanchettin syvänpunainen huulipuna!


A plus tard,

Linda

 

*Tämä päivitys on tehty yhteistyössä Instrumentariumin kanssa.