Sumuisen päivän ajatuksia

Elämässäni oli vaihe, jolloin tartuin ahnaasti jokaiseen elämäntapaoppaaseen, joka tielleni osui. Hain ratkaisua tai ohjetta ”miten elää hyvää elämää” tai ”miten olla onnellinen”. Kaikenlaisia ohjeita näihin ikuisiin kysymyksiin kyllä löytyi, jopa liiankin kanssa. Ja kaikenlaisia neuvoja ja oppeja onkin tullut testattua.

Eilen pyysin erästä minulle läheistä ihmistä tekemään listan asioista, jotka tekevät hänen päivästään hyvän. Listan lukeminen terävöitti ajatukseni siitä, että onnellisuus on kokonaisuus, jonka elementeistä suurin osa on melko tavanomaisia asioita. Sellaisia, joita emme välillä edes huomaakaan. Niinpä kokosin oman onnellisuuslistani tärkeitä asioita alle:

Reiss takki & Miu Miu nilkkurit | www.stillme.fi
Takki, Marella/Stockmann. Housut, Never Denim/Bik Bok. Laukku, Tory Burch/Stockmann. Kengät, Miu Miu.

Carpe diem – tartu hetkeen. Kyllä tekin olette sen miljoona kertaa kuulleet, ja onhan se varmastikin yksi kliseisimmistä lausahduksista, jonka kuulla saattaa. Miksi tuo ajatus tuntui sitten parhaalta? No, se tarttuu mainiosti tähän päivään, jossa elämme. Kaikki kun on melko epävarmaa, niin varmaahan on vain tämä hetki. Tässä sitä ollaan. Nyt nautitaan siitä mitä meillä konkreettisesti on, vaikka haave pakkastalvesta muuttuu kuvien sumuiseksi verhoksi.

tyttosumussa3

Älä katso taaksesi. Muistomme ovat täynnä kauniita hetkiä ja ikimuistoisia asioita. Niitä kuuluukin pitää erityisessä arvossaan. Mutta se mihin voimme vaikuttaa on edessäpäin. Yhtenä tärkeänä pointtina tässä on oma asennoituminen.

Erityisesti töissä olen huomannut, että oikeasta asenteesta on hyötyä monessakin suhteessa. Sen sijaan, että voivottelisi ja murehtisi asioita tai niiden tilaa, kannattaa keskittyä siihen mitä voi joka päivä tehdä paremmin. Ainoastaan tuleviin tekemisiinsä voi vaikuttaa, ei niihin mitä on jo tehnyt. Menneestä pitää poimia opit, jotka toimivat esimerkkeinä tulevaisuuden tekemiselle.

tyttosumussa6

Onnea on ystävät ja hyvät ihmissuhteet. Ihminen on sosiaalinen olento, joka rakentaa itseään vuorovaikutussuhteiden kautta joka päivä. Jokainen toimiva ja toimimaton ihmissuhde vaikuttaa yleiseen fiilikseen. Hyvänä oppina tästä voisinkin todeta, että nyt voisi olla paras hetki korjata ne suhteet, joissa on petrattavaa ja parantaa entisestään niitä suhteita, jotka tuottavat iloa jokaiseen päivään. Ei ole aivan huuhaata sekään sanonta, että ystävyys on kultaa. Ainakin minä olen huomannut sen, myös työpaikalla. Muut ihmiset ovat meille suuri voimavara, energianlähde ja myös oppimisen paikka.

tyttosumussa8
Laukku, Tory Burch/Stockmann.

Raha ei tuo onnea. Tein jonkin aikaa sitten tutkimusta onnellisuuden ja tulojen välisestä suhteesta. Tutkimuksessa korostui vahvasti tutkittavien odotukset tulevaisuudesta ja paremmista päivistä. Jos saisin, niin voisin. Jos minulla olisi enemmän, niin saisin enemmän, ja olisin onnellisempi. Mutta kun ei se mene niin. Jokaisessa etapissa on jo seuraavan etapin siemen – ainakin niin pitkään kun haaveilee paremmasta. Haaveilu ja yrittäminen eivät missään nimessä ole poissuljettuja. Haaveita ja unelmia pitää olla, kunhan ei tee niistä oman onnellisuuden esteitä.

Tulojen ja onnellisuuden suhdetta on tutkittu pitkään. Tiettyyn pisteeseen asti onnellisuus kasvaa, kun tulot kasvavat. Erityisesti, kun puhutaan tulojen riittävyydestä peruskustannuksiin, kuten ruoka, asuminen, terveydenhoito jne. Mutta sitten kun rahaa on enemmän, niin odotukset ja tyytyväisyyden tunne siihen mitä on myöskin kasvavat. Enemmän onkin vähemmän.

Mutta mikään ei kumoa sitä, ettei itseen saisi satsata, sillä sekin tekee onnelliseksi, että on tyytyväinen siihen miltä näyttää. Oman identiteetin rakentaminen on elämänmittainen prosessi. Projekti, joka ei ole ikinä valmis. Tähän projektiin osallistuvat myös ostettavat asiat, kuten vaikkapa vaatteet, kännykät ja autot.

tyttosumussa9
Takki, Marella/Stockmann. Neule, Vero Moda.

Tuota iloa. Hassusti sanottu, mutta näin se on – tuota iloa toisille ja miksei myös siinä samalla itsellesi. Pienetkin asiat: kauniit sanat, iloinen hymy tai kannustava lausahdus kuuluvat jokaisen päivään. Monesti ilon tuottamiseen ei edes tarvita rahaa tai konkreettista antamista, ainakaan tavaran muodossa. Mieti jokainen päivä kenelle sinä tuotat iloa tänään, äläkä panttaa tunteita tai kehuja. Sokka irti!


A plus tard,

Linda