Terveiset Tukholmasta

Linda i Stockholm | www.stillme.fi

Toissa viikonloppuna tein pienen reissun lahden toiselle puolelle Tukholmaan äitini kanssa. Meillä olikin aivan mahtava loma yhdessä, jonka aikana kahlasimme läpi lukuisia sisustusliikkeitä. Tällä kertaa muotiputiikit jäivät vähemmälle huomiolle, joten ensi kerralla niistä sitten lisää. Toivottavasti näistä vinkeistäni on hyötyä innokkaille sisustajille ja herkuttelijoille. Tukholman reissu on aina hyvä idea! :)

Hotel Diplomat, Stockholm | www.stillme.fi
Hotel Diplomat, Strandvägen 7 C, www.diplomathotel.com

Pakko myöntää, Diplomat ei ollut ensimmäinen hotellivalintani, kun lähdimme kartoittamaan majoitusvaihtoehtoja matkallemme. Ensimmäisenä listalla oli pieni boutique-hotelli nimeltään Ett Hem, jota olisin halunnut kokeilla, sillä ystäväni Tanja on sitä monesti suositellut. Valitettavasti paikka oli täyteen buukattu jo aikaisin, jäljellä oli vain melko hinnakkaita sviittejä. Hyvänä kakkosena oleva Diplomat on hintatasoltaan hiukan edellä mainittua edullisempi, mutta erittäin laadukas neljän tähden hotelli. Erinomaisella paikalla sijaitsevan hotellin monissa huoneissa on merinäköala pienellä parvekkeella. Huoneemme ei mielestäni ollut mikään tajunnan räjäyttävä sisustajan taidonnäyte, mutta kaunis ja siisti. Sen sijaan hotellin käytävät ja moninaiset oleskelutilat olivat näyttäviä kokonaisuuksia. Parasta ehdottomasti Diplomatissa oli alakerran ihana T/Bar-ravintola sekä sireenipuiden huumaava tuoksu vastaanotossa. Unohtamatta tietysti mielettömän hienoa porraskäytävää ja muita historiallisen rakennuksen kauniita yksityiskohtia!

Mukaan tarttui: Muisto ihanasta sireenipuusta entranssin edessä. Pitääpä tsekata saisinko moisen ruukkuversion omaan kotiini.

Restaurang T/Bar, Stockholm | www.stillme.fi
T/Bar, Strandvägen 7 C, varaa pöytä

En ole aikoihin syönyt mitään yhtä kaunista ja maukasta kuin annokset, joita T/Bar-ravintolassa eteemme tuotiin. Söimme kyseisessä paikassa jopa kahtena iltana, joten annoksia tulikin jonkin verran vaihdettua. T/Barin sisustuksessa on sekoiteltu modernia, sisustuslehtimäisen trendikästä ja hiukan romanttista tyyliä. Tämä cocktail oli virkistävä ja inspiroiva, etenkin kun monissa muissa vierailemissani paikoissa tuntuu yhä olevan valloillaan melko yksinkertaisen pelkistetty skandi-ilme. Paikka oli täynnä myös päiväsaikaan trendikkäitä ja hyvinpukeutuneita Tukholmalaisia.

Suosikkiannoksistani oli valmistettu merenelävistä. Ruotsalaiset ovat mestareita kalassa – juuri oikeanlainen suhde voin ja suolan käytössä sallivat sen, että kalan maut tulevat upeasti esiin. Jälkkärit kylläkin kruunasivat illallisemme. Kuvassa oleva Pavlova ja Creme Brulee olivat molemmat suussasulavia annoksia. Laatu siis erinomainen, kuten palvelu myöskin, mutta hinnan puolesta T/Bar oli aika kallis.

Mukaan tarttui: Vink!Vink! Yksikin kukka riittää ihanan kattauksen koristeeksi.

Svenskt Tenn, Stockholm | www.stillme.fi
Svenskt Tenn, Strandvägen 5, www.svenskttenn.se

Svenskt Tenn on yksi lempiliikkeistäni. Jos kukkaro soisi, ostaisin sieltä Josef Frankin piirroksin kuvitettuja huonekaluja kodin täyteen. Frank on ruotsalaisille yhtä kuin Armi Ratia meille suomalaisille. Ja sen myötä Svenskt Tenn myös ruotsalaisille pyhiinvaelluskohde. Lauantaina liike ei ollut suinkaan täynnä turisteja, vaan kantaruotsalaisia sisustusintoilijoita.

Innostuin itse liikkeen kankaista jo nuorena tyttönä, sillä vanhempieni kesämökin sisustus on iloinen sekoitus Svenskt Tennin eri kankaita ja niillä päällystettyjä sisustusesineitä. Ystäväni Saimin mökin sisustukseen tilasin myös metritolkulla verhokangasta liikkeestä (Vink!Vink! Nettikauppa toimii myös erinomaisesti).

Mukaan tarttui: Pöytätabletteja ja serviettejä klassisella norsukuvioilla.

Oscar & Clothilde, Stockholm | www.stillme.fi
Oscar & Clothilde, Birger Jarlsgatan 27, www.oscarclothilde.com

Ahkerana Sköna Hem -lehden lukijana bongasin Oscar & Clothilde -liikkeen tuotteet ensimmäiseksi lehden sisustuspalstoilta. OC:n esineissä yhdistyy sujuvasti uusi ja vanha. Muotokieli hakee selkeästi vaikutteita antiikinajalta, sekä eri kulttuureista ja sisustustrendeistä. Hauskoissa valaisimissa saattaa näin muodoin yhdistyä patinoitunut pronssipinta, egyptiläisten rakastamat kovakuoriaiset ja vaikkapa modernimpi käyttöyhteys esineelle. OC:n sisustusesineet eivät ole mitään shabby chic -tyylisiä mökkiesineitä, vaan juurikin kaupunkilaiskoteihin istuvia yksityiskohtia. Aikanaan olen nähnyt hiukan samanlaisia juttuja esimerkiksi Korkeavuorenkadulla sijaitsevassa Sali-liikkeessä. Oscar & Clothilden hinnat ovat myös kohdallaan, joten sieltä löytää ihania tuliaisia ystävillekin. Liikkeellä on lisäksi melko hyvät nettisivut, josta näkee valikoimaa, mutta tilauksia ei voi Suomeen tehdä sieltä.

Mukaan tarttui: Kollegalle, joka rakastaa kynttilöitä, kynttilänjalka ja -sammutin. Veljen vaimolle Kirsille säilytysrasia.

Fired Earth, Stockholm | www.stillme.fi
Fired Earth, Nybrogatan 3, www.firedearth.com

Olen todella heikkona näihin marokkolaisiin laattoihin, joita löytää esimerkiksi Biblioteksgatanin juuressa sijaitsevasta Fired Earthista. Ihastuttava pikkuliike on täynnä erilaisia laattamalleja ja ideoita kylppäriin. Tässä laattatrendissä onkin hauskaa juuri se, että kun luulin kyllästyneeni jo hiukan marokkolaisiin laattakuvioihin, niin niitäpä tuli miljoona erilaista lisää. Samalla laattojen muotoihinkin tuli uusia variaatioita. Minulla on yhdessä aiemmassa kodissani ollut tuo koristeellinen lantern-malli, joka on aivan ihana, mutta vaatii taidokkaan laatoittajan. Oman kotini laatoista olikin jotain kuvia blogissani muutama viikko sitten. Fired Earthin laattoja saa tilattua myös Suomeen ja liikkeen katalogista löytää varmasti monia ihastuttavia vaihtoehtoja.

Mukaan tarttui: Raamatun paksuinen Fired Earthin katalogi, jonka lukemiseen upposikin pari iltaa.

Great places to visit in Stockholm | www.stillme.fi

Retkemme aikana poikkesimme kaikenmoisissa liikkeissä. Ja Tukholmahan on pullollaan toinen toistaan ihanampia vierailun arvoisia kohteita. Tämän pikku visiittimme aikana tuli kahlattua ennen kaikkea sisustusliikkeitä läpi, joten ensi kerralla sitten jotain muuta. Tässä vielä muutamia kivoja paikkoja jo pelkästään Biblioteksgatanilta tai sen vierestä:

  1. Östermalmstorget-kauppahalli
  2. Nordiska Galleriet (kuvat 2 ja 3)
  3. Tyst Maria (kuvat 4 ja 5) -bistrossa nautit leppoisan lounaan Östermalmstorgetin tunnelmallisessa miljöössä.
  4. Urban Outfitters (kuvat 6 ja 7)

A plus tard,

Linda