Muodin detox – parasta juuri nyt!

Joskus minusta tuntuu, että olen kaavoihin kangistunut. Joku mukavuudenhaluinen, vanhoista tottumuksista ja toistosta pitävä mursu asuu sisälläni. Hän on se, joka valitsee sesonki toisensa perään aina samoja juttuja, pienellä vivahteella. Hän valitsee mustia neuleita, kapeita housuja, a-linjaisia hameita, ballerinat kesällä, leopardikuosia sopivasti sinne ja tänne ja on hyvinkin tyytyväinen vanhoihin tuttuihin.

Mutta hei, let’s face it – en ole omassa pukeutumisessani mikään innovaattori ja edelläkävijä. Aika harva itse asiassa on, eikä haluakaan olla. Harva meistä kuuluu niihin, jotka murtavat muodin syviä vesiä ja inspiroivat muotisuunnittelijoita, stylistejä tai staroja ympäri maailmaan. Sellaisia on harvassa, Suomesta näin äkkiseltään miettiessäni mieleeni tulee ainoastaan Minttu Vesala.

Never Denim Jacket from Bik Bok. Samuji shirt from Stockmann. Selected Femme skirt from Stockmann | www.stillme.fi
Takki, Never Denim/Bik Bok. Pusero, Samuji/Stockmann. Hame, Selected Femme/Stockmann.

Minä en kuitenkaan missään mielessä ole sieltä toisesta ääripäästäkään – näitä hahmoja kutsuttiin muistaakseni kouluaikojen innovaatiokursseilla termillä ”laggards” eli vapaalla suomennoksella perässähiihtäjät. Ja tuohon joukkoon en aio pudotakaan, joten kevääksi olen suunnitellut pientä treenaussessiota. Aion parantaa suoritustani, tehdä ja valita rohkeammin, ja kokeilla uusia asioita. Ajankohta on mitä oivallisin, sillä nythän kaikki muutkin parantavat suoritustaan: kuntosalit ovat turvoksissa, terveysvaikutteisia ruokia markkinoidaan joka tuutista ja elämä laitetaan raiteille, joten muodinkin detox on parasta juuri nyt!

Samuji shirt and Selected Femme skirt from Stockmann. Oxydo sunglasses from Keops Helsinki | www.stillme.fi
Pusero, Samuji/Stockmann. Hame, Selected Femme/Stockmann. Aurinkolasit, Oxydo/Keops Helsinki.

Kyllähän tässä iässä pitääkin kokeilla, erehtyä tai rakastua johonkin uuteen ja tuntemattomaan. Päätin omalta osaltani,että teen kokeilujani sekä värien käytössä että vaatteiden malleissa. Kuin pienelle vauvalle syötän uudet makupalat itselleni pikku hiljaa, koska en halua tuntea oloani sirkuspelleksi, tai kokea koko päivän sitä legendaarista ”minulla ei ole minä olo”-fiilistä. Kyllähän te lukijat tiedätte millainen se fiilis on: sellainen kun joku on laittanut teille meikin tai kampauksen, joka ei tunnu omalta – tai vastaavasti vaatekaupasta on tarttunut mukaan jotain hetken mielijohteesta, joka olisi pitänyt tajuta palauttaa vielä kun kuitti oli voimissaan.

Samuji shirt from Stockmann. Oxydo sunglasses from Keops Helsinki | www.stillme.fi

En aiemmassa muotielämässäni olisi valinnut itselleni kuvissa olevaa laatikkomallista, lyhyttä, keltaharmaata yläosaa. Syynä se, että pitkänä ihmisenä minulla on ikuinen pelko siitä, että puolet selästäni näkyy paljaana. Ja hei myönnetään olen suosinut erittäin vanhanaikaisesti vartaloamyötäileviä asuja, ilman mitään valideja perusteita. Shame on me, kyllähän olisi jo korkea aika ottaa laatikkomallikin omakseen. Kuvissa oleva Samujin pusero viehätti minua, koska se oli kuin pieni pilkahdus valoa pimeyden keskellä. Minua viehätti mustien vaatteideni alta pilkottava terävä keltainen väri. Ensin ajattelin, että topissa oli pieniä kananpoikasia, sitten kuvittelin niitä sitruunoiksi – mitä lie kuviot ovat, ne tuovat hymyn kasvoilleni.

Never Denim Jacket from Bik Bok | www.stillme.fi

Kananpoikaispuseron jälkeen olen kokeillut muitakin laatikkoasioita: olen yhdistänyt niihin legendaarisiin pillihousuihin tai kynähameeseen laatikkomallisen neuleen. Sen lisäksi olen kokeillut keltaista väriä kynsiin ja leikitellyt muutenkin hulluilla kynsilakkaväreillä ja taiteillut funkkishenkisiä kuvioitakin kynsiin. Ostin jopa leveälierisen hatun, jota pikku hiljaa opettelen käyttämään.

Samaten innostuin herkuttelemaan eri mallisilla laseilla. Ikuinen pilottien ystävä kun olen, herkästi tekisi mieli valita jotain sinne päin. Mutta miksi ihmeessä tässä ihanassa muodin maailmassa, joka on joka sesonki pullollaan uutta ja ihanaa, inspiroivaa ja haluttavaa pitäisi valita aina jotain samaa?

Never Denim Jacket from Bik Bok. Samuji shirt and Selected Femme skirt from Stockmann. | www.stillme.fi

Samuji shirt from Stockmann | www.stillme.fi
Pusero, Samuji/Stockmann.

Mikään salaisuus se ei ole, että pillihousut, joita olemme jo monena vuotena kantaneet muuttuvat hiljalleen leveälahkeisiksi housuiksi. Jo nyt keväällä vaatemerkkien mallistot ovat täynnä ihania leveälahkeisia versioita, prässeillä, taitetuilla lahkeilla, vajaamittaisina tai 70-luvun hengellä varustettuna. Samalla logiikalla hameiden mitat pudottautuvat polvesta kohti säären puoliväliä ja mekot viistävät lattiaa. Sellaista muoti on, juuri kun totumme johonkin makuun trendit puskevat uutta kehiin.

Minä ainakin olen päättänyt maistella kaikki noita ihania uusia ajatuksia, valita niistä itselleni sopivimmat tai naurahtaa keveästi niille, jotka eivät vain ole minua varten. Vive le choix, vive la liberté de la mode! Jos ei nyt kokeilla, niin koska sitten?


A plus tard,

Linda