Marokkolaisia laattoja ja mustaa puuta

 

Siitä lähtien kun ensimmäiset marokkolaiset laatat ilmestyivät kansainvälisten sisustuslehtien sivuille, olen niitä ihaillut ja kokeillut omissa projekteissani. Vanhassa kodissani oli keittiössä Marrakechdesignin Lantern-laatat ja ystäväni Punkaharjun mökkiä sisustaessani päädyimme Voltaire-nimisiin laattoihin. Voltaire-laatat tekivät minuun niin suuren vaikutuksen, että päätin laittaa ne koristamaan myös oman kotini kylpyhuonetta. Ja tuossa tosiaan vain muutama esimerkki. Olen ilmeisestikin hurahtanut marokkolaiseen.

Laatoissa on hyvät ja huonot puolensa. Useimmiten marokkolaiset laatat ovat melko paksuja, joten niiden käyttö asettaa joitain haasteita. Olemassa olevan lattian päälle asennettaessa lattia tuppaa nousemaan parikin senttiä, joten ovien aukeaminen, listat ja kynnykset vaativat erityishuomiota. Tämän lisäksi monien laattojen pinta saattaa olla melko huokoinen, joten huolto ja puhtaanapito ei ole yhtä yksinkertaista kuin mihin moni on tottunut.

keittiö
Keittiön kaapit ja runko, Ikea. Maailman paras teekannu, Zarro.

Haasteista huolimatta olen ollut todella tyytyväinen valintoihini ja onpa niistä sadellut kovasti ihastelevia kommentteja. Kuvissa olevassa Hangon kodissamme keittiöön asennettiin Marrakechdesignin Versailles-laatat. Keittiön puinen lattia oli mennyt huonoon kuntoon edellisten omistajien aikana veden valuttua yläkerrasta lattialle, joten lattia oli pakko uusia.

keittio1

Kaikki edelliset keittiöni ovat olleet valkoisia. Juuri sitä tyypillistä kiiltävää mdf-levyä. Kyllästyin siihen totaalisesti pari-kolme vuotta sitten. Tyylikkäät tammesta valmistetut kaapit löytyivät Ikeasta, josta koko keittiökin lopulta tilattiin. Mustien kaappien valitseminen tuntui kyllä aluksi hurjan rohkealta. Tietysti pohdin, että pieneneekö keittiö optisesti tummien pintojen takia ja mitä jos keittiö tuntuu synkältä. Huolet osoittautuivat aivan turhiksi. Musta saa isosta ikkunasta tulvivan valon kaverikseen, joten keittiö on valoisa ja tunnelmallinen.

keittio3
Tyynyjä sieltä ja täältä (Zara Home, Stockmann, H&M Home). Kesällä opettelin virkkaamaan sisustuskoreja: helppoja ohjeita löytyy Molla Millsin Virkkuri-kirjasta. Neule, Zara.

Keittiön ikkunan alle rakensimme Ikean perusvalikoimaan kuuluvista säilytyskaapeista eräänlaisen sohvaupotuksen. Rakennelma vaati tietysti hiukan vahvempaa runkoa ympärilleen, jotta se kestää istumisen. Puinen keittiötaso tuo myös kivasti lämpöä sävymaailmaan.

Sohva on keittiön ehdoton sydän. Vietämme siinä paljon aikaa jutellen ja ihastellen ikkunasta avautuvaa kallioista ja mäntyistä maisemaa. Etenkin kesällä pihan täyttyessä Melukylän tavoin leikkivistä lapsista, välipala-aikana sohvalle heittäytyy kevyesti viidenkin lapsen katras.

sohva
Lattialaatat, Marrakechdesign.

Olen aina pitänyt pienistä poikkeavuuksista järjestyksen keskellä, joten kaappien nupit ovat yhdistelmä sitä ja tätä. Osan olen ostanut Zara Homesta, muiden ostopaikkoja en taida edes muistaa. Sohvan pehmustekin on todellisuudessa aurinkotuolin päällinen, joka sattumalta oli juuri oikean kokoinen paikalle. Tyynyjä olen myöskin keräillyt vähän sieltä täältä. Etenkin talvisin tyynyt ovat ehdottomia, sillä pakkanen tekee ikkunoista viileät.

keittio7
Valaisin peritty aikanaan isältäni. Seinälaatat Tiles of Stow, Rakennusapteekki.

Lapsuuden kodissani oli aina valtavasti meriantiikkia esillä. Se johtui siitä, että isoisäni osti ja romutti vanhoja aluksia työkseen ja sitä kautta laivojen sisuksia päätyi isällenikin. Minulle on Hankoon kulkeutunut mukana tämä mainio valaisin. Varjostimen olemme teettäneet Colbert-sisustusliikkeessä mustaksi värjätystä pellavasta ja sähköosia on korjattu jossain vaiheessa turvallisemmaksi, mutta muutoin se on säilynyt kauniisti aikojen saatossa.

Aikaisemmissa kirjoituksissani taisin mainitakin, että alakerran sisustuksessa yhdistyvät musta, valkoinen ja vihreä. Siten keittiön värityskin seuraa tätä logiikkaa. Keittiötason vihreät laatat olemme hankkineet Rakennusapteekista. Tiles of Stow -nimisen valmistajan laatat ovat kerrassaan mykistävän hienoja.

Vanha maustelaatikosto

Keittiö ei suinkaan ole vieläkään täysin valmis. Tuntuupa välillä siltä, ettei se ikinä tulekaan olemaan. Toisaalta omassa sisustuksessa tai vaikkapa pukeutumistyylissä kuuluukin jättää muutama kysymysmerkki ilmaan, sillä elämähän on ikuista etsimistä.


A plus tard,

Linda

Ps. Käy hakemassa lisää inspiraatiota mustavalkoiseen sisustamiseen Pinterest-boardistani, joka löytyy tästä.