Ihanaa alpakkaa huippuhalvalla

La Alpaca neule, Noisy May farkut/Stockmann. | www.stillme.fi

Kylmällä laadun tuntee. Sen tietää jokainen joka on viime päivinä seikkaillut ulkona polyesterihepeneissä. Laatu on minulle erityisen tärkeää neuleissa, joten pyrin ostamaan luonnonkuiduista, tai ainakin suurimmaksi osaksi niistä tehtyjä neuleita. Kesällä tästä periaatteesta voi hyvin joustaakin, mutta näillä -20c keleillä kunnon villistä ei päihitä mikään.

La Alpaca -neule | www.stillme.fi
Pehmeä palmikkoneule luonnovalkoisena ja vaaleanbeigenä, La Alpaca (Korkeavuorenkatu 13, Helsinki).

Nyt alekampanjoiden aikaan halusinkin suositella lukijoilleni erästä suosikkiliikettäni, jossa myydään alpakanvillasta tehtyjä ihania klassikkotuotteita. Kumma kyllä tuo liike nimeltä La Alpaca on ollut samalla paikalla Korkeavuorenkatu 13:sta yli kymmenen vuotta, mutta vasta viime aikoina olen alkanut käydä siellä äitini suosittelusta. Ja mikä parasta La Alpaca -liikkeessä on nyt -50 % ale kaikista tuotteista.

Minun suosikkejani liikkeessä ovat kuvissa olevat palmikkoneuleet, ohuet alpakanvillasta tehdyt sukat ja ihanat neuleasusteet. Hangon puutalossa kun lattiat tuntuvat pakkasella hyytäviltä puen La Alpacan sukkien päälle vielä toiset paksummat villasukat ja setti toimii loistavasti niin sellaisenaan kuin Sorelien sisuksissa.

La Alpaca palmikkoneule beigen ja luonnonvalkoisen värisenä | www.stillme.fi

No, mikä sitten tekee alpakasta niin ihanaa. Tietysti se, että alpakat on huikean söpöjä otuksia. Niillä on valloittavat kasariotsatukat ja lempeä katse. Tiedän sen, koska olen muutamaan otteeseen käynyt ihastelemassa Hattulassa Metsänkylän Navetan alpakoita. Tämän lisäksi niiden villa on erityisen pehmeää ja hienoa. Etelä-Amerikan Andeilla, yli 5 000 metrin korkeudessa,  elävät alpakat joutuvat kestämään melko vaativia ja vaihtelevia sääolosuhteita, joten turkin on taivuttava moneen – toisinaan on kylmä kuin Siperiassa ja välillä taas aurinko porottaa taivaalta.

Ohuet alpakanvillasta tehdyt sukat, La Alpaca. Farkut, Noisy May/Stockmann. | www.stillme.fi
Ohuet alpakanvillasukat (80% Baby Alpakkaa, 18 % nailonia ja 2 % lycraa), La Alpaca. Farkut, Noisy May/Stockmann.

Alpakoita ei myöskään ole maailmassa pilvin pimein, joten harvinaista herkkuahan niiden villa on. Alpakoiden villan myyminen on huomattavasti tuottoisampaa paimentolaisille kuin niiden vuotien myyminen, joten siinä määrin voi sanoa alpakanvillan ostamisen olevan eettistäkin.

Pesen itse kaikki villavaatteeni käsin, vaikka lappuset sanoisivatkin, että ne voidaan pestä pesukoneessa villapesuohjelmalla. Villa, alpakan tai vaikkapa lampaan, tykkää tuulettamisesta ja peseytyy sitä kautta tavallaan  itsestään. Käsin pestessä kannattaa käyttää runsaasti vettä ja villalle sopivaa pesuainetta, ja tietysti tasolle kuivumaan, jottei neule pääse venymään. Ihanan pehmeitä alpakkahetkiä kaikille näiden paukkupakkasten alla!  
La Alpaca palmikkoneule | www.stillme.fi


Bon weekend,

Linda