Ihana ikuisuusprojektini

Minulla on tällainen pikku projekti Hangossa, joka näyttää kestävän vuosia. Sillä yli sata vuotta vanhan puutalon perusteellinen kunnostaminen on kärsivällisyytta vaativaa puuhaa, etenkin jos sen tekee pitkälti omin kätösin. Muutama vuosi sitten ostimme tämän talon ex-mieheni ja ystäväperheemme kanssa. Talo jaettiin puoliksi ja sitten alkoi hillitön remontointi. Kuntotarkastajan arviossa vanha puutalo sai lähes purkutuomion: katto falskasi, lattioista meni jalka läpi, koska vesivauriot olivat lahottaneet puulattiat, putket piti uusia, … lista on loputon. Nyt ollaan siis jo aika pitkällä, koska kuten kuvista näkee seinissä on jo maalia ja voinpa jopa sanoa sisustaneeni huoneita.

Vanhan talon entisöinti, sohvan entisöinti, sarvet, koulutaulu, kynttilänjalat, messinki, Gaston y Daniela,
Sarvet, Huutokauppa Helander. Koulutaulu, Wanhan Sataman Antiikkimessut. Tuolit ja sohva ostettu kuolinpesästä. Minulla on päälläni Never Denimin pitkä pappiskauluksinen paita, Bik Bok. Housut, Zara.

Nuorena tyttönä en välittänyt lainkaan vanhoista huonekaluista tai antiikkimööpeleistä. Kenties minut oli isoäitini kodissa kyllästetty mahonkipinnoilla ja Meissen-astiastoilla. Pitkään ympäröin itseni vallitsevan ajan mukaisilla huonekaluilla ja Ikean valikoimalla. Mitään syvällisempää suhdetta ei minun ja tavaroiden välille syntynyt. Nykyään taas metsästän innokkaasti vanhoja esineitä ja huonekaluja kaupoista, kirpputoreilta ja netistä.

Kuvassa olevan koristeellisen sohvan olen aikanaan ostanut ex-mieheni kanssa eräästä asuntonäytöstä. Ryhmään kuului kaksi käsinojallista tuolia ja kaksi kevyempää tuolia. Hioin yhden kesän aikana ryhmän sohvasta ja tuoleista lakan pois hiekkapaperilla ja sitten vein ne päällystettäväksi ehdottomasti Suomen parhaimpaan verhoomoon Töölössä nimeltään Laiskanlinna. Kuviollinen kangas on Gaston y Danielan -mallistosta ja istuinosassa oleva raitakangas taitaa olla Designers Guildin pellavakangas. Teetin istuimiin erilliset tyynyt, jotka voi pestä, koska kielloista huolimatta lapset saattavat kosketella vaaleaa kangasta hillosormillaan, joten parempi varautua ennakkoon.

Etualalla oleva pöytä on rakkaalta Mamiltani saatu perintönä. Pöydän materiaali on nahkaa, ja valitettavasti hyvin herkkää sellaista. Sohvalla olevat tyynyt on myöskin koottu vähän sieltä ja täältä. Kynttilänjaloista, joita meillä on paljon messinkisinä ympäri kotia, suurin osa on löydettu huutokaupoista, kuten Helander ja Bukowskis sekä entisestä Apollosta (nykyään Hagelstam). Huutokaupasta löytyivät myös koulutaulut sekä nämä sarvet. Sarvet

Nykyään huutokaupoissa shoppailu on tehty erittäin käteväksi. Esimerkiksi Bukowskilla on oma appinsa (Bukowski Market), josta voi seurata eri Pohjoismaiden markkinoilla olevia huutokaupattavia esineitä ja tehdä niistä oman tarjouksensa. Markkinoiden laajennuttua muihin maihin saa Ruotsin ja Tanskankin järisyttävän hienoja huonekalulöytöjä tehtyä omalta kotisohvalta. Varoituksen sanana vain, että Bukowski Marketissa hengailu tulee kalliiksi, joten pitäkää Visa-kortin tunnarit piilossa itseltänne :) – sen verran hienoja juttuja olen sieltä löytänyt.

Takkahuone
Koulutaulut ja kuvassa olevat huonekalut eri huutokaupoista. Osa tuolien päällä olevista taljoista Ikeasta, lampaantalja Stockmannilta.

Hangon kodista ei montaa täysin valmista paikkaa löydy. Olenpa aloittanut kuvassa olevien tuolien kuumapuhaltamisenkin toissa kesänä, mutta aika hitaasti homma etenee. Osasyynä tähän lienee se, että julkisivun entisöinti vie mehut. Kävin kolme vuotta sitten Rakennusapteekin ikkunoiden entisöintikurssin ja olen siitä saakka entisöinyt ikkunoita urakalla. Talon puolikkaassa on yli sata yksittäistä ikkunapokaa ja homma on todella käsityötä, ja siksi aikaa vievää – but I love it! Laskimme aikanaan exän kanssa, että ikkunoiden entisöinti olisi maksanut yli 30 000 euroa, joten parin sadan euron kurssi ja tarvikkeet siihen päälle oli ainoa mahdollinen vaihtoehto, jonka kukkaro kesti.

Koulutaulu, neule, palmikkoneule, alpakkaneule, lampaantalja,
Puutalossa on usein vähän viileää, joten lämmin villis on ehdoton. Alpakkamerinoneule, La Alpaca (www.alpakka.fi).

Tämän postauksen kuvat on kuvattu yläkerran kahdessa huoneessa. Hauskinta asiassa on se, että ennen viime kesää ne olivat vielä tosi pommeja. Onnekseni kadun toisella puolella asuvat ystäväni olivat kesän alussa täynnä energiaa ja tulivat avukseni tekemään ”pientä pintaremonttia”.  Heidän lisäkseen veljeni perhe ja ystäväni Mirva tulivat miehensä kanssa myös avuksi, ja johan alkoi tapahtumaan. Mirva tuntee minut jo sen verran hyvin, että vaikka en ollut maininnut remppahommista mitään hän oli pakannut mukaansa raksahaalarin ja -hanskat (”kuitenkin joudutaan siellä hommiin! :)” ). Kiitos Hanna, Antti ja muut vielä kerran avustanne!

Vanha lasipurkki ja kynttilänjalka

Lähes kaikki huonekalut ja esineet Hangon kodissa on vanhoja, kierrätettyjä, kirppikseltä, peritty tai vaihdettu. Ainoastaan mattoja ja joitain pieniä sisustusesineitä olemme ostaneet uutena. Talon entinen omistaja oli myös jättänyt vintille kaikenlaista mielenkiintoista esineistöä. Pienet, suloiset lasten leikkivaunutkin löytyivät sahanpurun seasta yläkerran vintiltä.
Nukenvaunut

Koko elämäni olen asunut suurissa kaupungeissa, joten mieltymykseni pieneen Hankoon on ihmetyttänyt monia. Hankoon rakastuin heti ensimmäisellä kerralla, kun kastoin varpaani Bellevuen edessä olevan rannan veteen. Kesällä kaupunki on aivan verraton, mutta talvella aika slow lifeä. Kauniissa villoissa loistavat valot, mutta kovin vähän porukkaahan täällä on. Toivottavasti kaupunkiin saataisiin vipinää muulloinkin kuin vilkkaaseen kesäaikaan.

Loistavaa uutta vuotta kaikille teille Hangon remppamuijalta! Tästä vuodesta tulkoon mahtava ja onnentäyteinen. Vilpittömät kiitokseni kaikille, jotka ovat blogiani seuranneet ja jakaneet!


A plus tard,

Linda