Idioottivarma pipo-ohje

Ystäväni pyysi minulta ohjetta idioottivarmaan tuubihuiviin. Hän sanoi osaavansa neulomisen perusteet, mutta ei sen enempää. Hän myös kertoi omaavansa sellaiset hermot, jotka eivät kestäisi pitkällisiä palmikkoprojekteja. Tuubihuivin ohjeen keksin joku hetki, mutta tässä siis Heli sinulle ja kaikille muille idioottihelppo ja helposti muunneltava pipo-ohje. Tekemiseen menee noin 2 h. Tietenkin aika riippuu kokemuksesta, mutta kutominen nopeutuu joka rivi jopa aloittelijalla. Ihana lahja ystävälle tai sukulaiselle, minkä voit sanoa tehneesi suurella rakkaudella ihan itse :)

Keltainen neulottu pipo, Rowan Kidsilk Haze mohair silkkisekoite lankakerä, kerä Silke Peo 30 lanka Snurre-lankakaupasta, pinkki Wild Wild Wool -merkin tupsu Lankasatamasta
Silke Peo 30, Snurre. Rowan Kidsilk Haze silkkimohair-kerä. Pinkki Wild Wild Wool tupsu, Lankasatama.

Ennen varsinaista pipo-ohjetta haluan hypettää blogini lukijoille neulomisen ihanuutta. Olen itse neulonut paljon siitä saakka kun olin yläasteella (eli kauan!). Kun neuloo paljon, oppii mitä tykkää tehdä ja missä on hyvä. Kuten kaikissa harrastuksissa tekemällä oppii ja taidot kehittyvät, virheitä tapahtuu matkan varrella paljon ja samaten keskeneräisiä projekteja löytyy nurkista. Nykyään netti on pullollaan ohjeita, myös ilmaisia. Opetteluvideoita löytyy myös YouTubesta paljon. Suosittelen myös innokkaimmille www.ravelry.com
-sivustolla käyntiä. Kyseisen neulontayhteisön sivuilta löytyy paljon ohjeita sekä inspiroivaa sisältöä. Pinterestistä kannattaa myös etsiä ideoita omiin projekteihin.

Lankakaupoista olen myös saanut paljon asiantuntevaa neuvontaa, ja monissa niistä järjestetään kursseja, tietysti myös virkkaamisesta ja muista tekniikoista. Omat lankani ostan yleensä Helsingistä Korkeavuorenkadun Menitasta, Kampin Snurresta ja Hangon Lankasatamasta. Toki ulkomailla on pakko aina käydä muutamat lankakaupat läpi, viimeisimpiä visiittejäni taisi olla Lontoossa ihana Loop-liike, jolla on myös nettikauppa.

Harmaa merinovilla lankakerä, mohair-silkkisekoite lanka, pyöröpuikot, sukkapuikot, neula

Ohjeet pipon tekoon:

Pipon tarvikkeet:

  • 2 kerää lankaa (tiheys 17 x 22, puikot 4-4,5) esim. Silke Peo 30 Snurre-lankakaupasta (100% merinovillaa)
  • 1 kerä ohutta silkkimohair-lankaa (tiheys 18 x 23, puikot 3,5) esim. Rowan Kidsilk Haze (mohair-silkkisekoite)
  • Pyöröpuikot 4,5 (40 cm)
  • Sukkapuikot 4,5
  • Neula, työn päättelyyn.
  • Tupsu, jos sellaisen haluaa. Kuvissa pinkki Wild Wild Wool -merkin tupsu Lankasatamasta.

Ohje aikuisen pipoon (kuvassa minulla päässä):

Luo 78 silmukkaa pyöröpuikoille käyttämällä molempia lankoja. Neulo työ pyörönä. Tee resoriosaan joustinneuletta neulomalla 2 oikein, 2 nurin koko kerroksen. Toista tätä 8 kerrosta. Ala sitten neulomaan sileää neulosta eli pelkkää oikeaa. Omassa pipossani on aika paljon tilaa (eli takaosassa on väljyyttä), joten jos haluat samanlaisen neulo sileää 45 kerrosta. Jos haluat napakamman pipon vähennä kerroksia – voit kokeilla pipoa matkan varrella päähäsi.

Nyt aloita kavennukset. 1.kavennuskierros: Neulo 4 oikein ja 2 oikein yhteen. Toista tätä koko kerroksen ajan. Nyt sinulla on puikoilla jäljellä 65 silmukkaa. Neulo sitten 4 kerrosta oikeaa. Tee 2.kavennuskierros: Neulo 3 oikein ja 2 oikein yhteen. Toista tätä koko kerroksen ajan. (Jäljellä 52 s.) Neulo sitten 3 kerrosta oikeaa. Tee 3.kavennuskierros: Neulo 2 oikein ja 2 oikein yhteen. Toista tätä koko kerroksen ajan. (Jäljellä 39 s.) Neulo sitten 2 kerrosta oikeaa. Tee 4.kavennuskierros: Neulo 1 oikein ja 2 oikein yhteen. Toista tätä koko kerroksen ajan. (Jäljellä 26s.) Neulo sitten 1 kerros oikeaa. Tee 5.kavennuskierros: Neulo koko kerroksen ajan 2 oikein yhteen. Nyt sinulla on jäljellä enää 13 silmukkaa. Katkaise langat ja vie ne kaikkien jäljellä olevien silmukoiden läpi parsinneulan avulla – kiristä. Nyt voit päätellä työn loppu- ja alkulangat ja kiinnittää tupsun, jos sellaisen haluat.

Jos annat pipon lahjaksi, muista ihana paketti on puoli lahjaa! Ja persoonallinen kortti koskettavalla tekstillä kruunaa koko setin!

Harmaa pipo


A plus tard,

Linda